Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zaplatí za generální opravu osmi tramvají 65,5 milionu korun bez daně. Obnova se týká částí bez podvozku

22. 05. 2023 | 17:40

Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) za generální opravu osmi svých tramvají zaplatí bez daně 65,5 milionu korun. Obnova se týká skříní, tedy částí bez podvozku. Zakázku získala ostravská firma Škoda Ekova, vyplývá z údajů ve věstníku veřejných zakázek.

tramvaj dpml FuPSCGQWcAEkXnE
Foto - zdroj: Twitter/Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou

Renovace čeká v následujících dvou letech čtyři tramvaje typu T3R.PLF a čtyři T3R.PV. "Tam je životnost předpokládaná 25 let, což v libereckých podmínkách představuje ujetí asi tak dvou milionů kilometrů. Takže po tom milionu tramvaji musíte opískovat karoserii, protože sůl je zlá a mocná čarodějka v Liberci. Samozřejmě mění se u toho kabely a prostě se tramvaj rozebere, opraví a složí," řekl ČTK provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Ostravská firma nyní pro liberecký dopravní podnik renovuje šest jiných tramvajových skříní těchto typů, tři T3R.PLF a tři T3R.PV. Za jejich generální opravu dopravní podnik zaplatí 46,4 milionu korun bez daně. Tuto zakázku získala Škoda Ekova loni v létě, všechny je opraví do konce letošního roku.

Liberecký dopravní podnik má 64 tramvají, které jezdí na čtyřech linkách o celkové délce 37 kilometrů. Ročně tramvaje najezdí skoro dva miliony kilometrů a přepraví kolem deseti milionů cestujících.

čtk