Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zaplatí za přípravu rekonstrukce bazénu asi o čtvrtinu méně, než čekal

15. 01. 2020 | 13:14

Liberec za vytvoření projektové dokumentace k rekonstrukci městského bazénu zaplatí mnohem méně, než čekal. Materiál ho vyjde na 8,3 milionu korun, což je asi jen čtvrtina očekávané částky. Náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) předpokládá, že dokumentace bude hotova ke konci letošního roku a samotná rekonstrukce bazénu ve druhé polovině příštího roku. Odhadem bude modernizace bazénu stát 350 až 400 milionů korun a potrvá 18 měsíců.

bazén 48078199938 ea02f540bb c
Foto: MML

Za poslední roky to byla pro projektanty největší zakázka, jakou město vypsalo, i tak se do ní ale přihlásily jen dvě firmy. Vyhrála společnost Atelier 11 Hradec Králové, její nabídka byla asi třetinová ve srovnání s druhou. Podle Karbana měli pochybnosti, zda je schopna za takovou cenu dokumentaci vytvořit, nechali si ji proto prověřit. "Odborné posudky, které jsme dostali, nám prokázaly, že by to v těch vykazovaných hodinách a sazbách měli zvládnout," uvedl. "Na jednu stranu jsme rádi, že je cena takto nízká, na druhou stranu to samozřejmě přináší trochu obavy," dodal Karban. Podle něj budou práci vybrané firmy průběžně kontrolovat. "Bude najmuta externí firma, která bude provádět takzvanou supervizi, bude k dispozici oponent vůči projektantovi," řekl.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že hradecká firma se už na přípravě podkladů k rekonstrukci libereckého bazénu podílela dříve. "Připravovala dokumentaci k územního rozhodnutí, takže je seznámena se situací, ví do čeho jde," uvedl.

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancary v polovině 80. let minulého století na Tržním náměstí má ročně kolem 350.000 až 400.000 návštěvníků. Jsou tam tři bazény, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Opravu nutně potřebuje, protože důležitá technologická zařízení již dosluhují, střechou zatéká, nevyhovující je i zasklení budovy a vana hlavního bazénu prosakuje. Po dobu rekonstrukce by měl zůstat v provozu jen 25metrový bazén v přístavbě vybudované před osmi lety.

čtk