Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká knihovna se v březnu připojí k celostátní kampani na podporu čtenářství a knihoven

26. 02. 2024 | 8:14

Velká celostátní kampaň na podporu čtenářství a knihoven Březen – měsíc čtenářů 2024 byla vyhlášena. Po celý měsíc vás v Krajské vědecké knihovně v Liberci čekají nejrůznější pořady, výstavy, soutěže a další zajímavosti. Přijďte si vyzkoušet, jak chutná knihovna!

„Knihovny v našem kraji nabízejí nejrůznější programy, které motivují jak stávající čtenáře, tak i ty, kteří se do knihoven teprve chystají, aby využili nabízených služeb a bohatého knihovního fondu. Samostatnou kapitolou jsou děti, u kterých je mimořádně důležité vytvořit čtenářský návyk v útlém věku. Věřím, že nabídky v rámci kampaně využije řada zájemců,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil letos již 15. ročník akce Březen – měsíc čtenářů a rozhodl se jej věnovat těm nejmenším. Proto byl jako hlavní motto letošního ročníku zvolen slogan „S knížkou životem“. Knihovny tak chtějí jasně deklarovat, že jsou tu i pro ty nejmladší návštěvníky, kteří svou cestu ke knihám teprve hledají. A knihovny jim k tomu podávají pomocnou ruku.

Mnoho knihoven v naší zemi je zapojeno do mezinárodního projektu Bookstart, v němž se snažíme přivádět do knihoven děti již v batolecím věku, připravujeme pro ně program a pomáháme jim s rozvojem jejich budoucích čtenářských dovedností. A právě těmto našich zákazníkům (a nejen jim) je věnován letošní ročník Března – měsíce čtenářů.

„Liberecká knihovna je do projektu Bookstart zapojena již od samého začátku. Náš čtenářský klub pro nejmenší děti Kolibřík se stal za dobu své existence velmi populární a jeho kapacita je neustále naplněna. Prošla jím již spousta dětí a mnohé z nich se staly našimi čtenáři a do knihovny chodí se svými rodiči pravidelně,“ vysvětluje ředitelka knihovny, PhDr. Dana Petrýdesová.

Dětem bude také věnován letošní ročník tradiční celostátní soutěže Čtenář roku, která je každoročně součástí Března – měsíce čtenářů. Soutěž nese letos název „Největší z nejmenších“ a my v ní hledáme čtenáře z té nejnižší věkové kategorie do 6 let, který se na základě aktivní účasti v našem klubu Kolibřík stal naším hojným a pravidelným čtenářem. Ten „Největší z nejmenších“ Libereckého kraje nás pak bude reprezentovat v celostátním klání.

Kromě soutěže Čtenář roku vás v březnu v liberecké knihovně čeká velmi bohatý program. Tentokrát nabízíme celou řadu skoro výhradně literárních akcí především pro děti, ale nejen pro ně.

2. března to bude sobotní dopolední pohádkové představení Bajaja. Na pobočce Králův Háj se 12. 3. ponoříme do díla francouzského autora Romaina Garyho. Hned den poté se na hlavní budově setkáme s literaturou v díle oblíbené italské autorky Eleny Ferrante v dalším pokračování pořadu Literární toulky Evropou. V týdnu od 5. do 9. 3. si u nás ve Všeobecné knihovně i v dětském oddělení můžete dát Rande naslepo (s knihou). Nechte výběr svého knižního partnera na nás a třeba potkáte svou životní (knižní) lásku. I v Hudební knihovně si můžete vyzvednout neprůhledně zabalený poslechový balíček, a to po celý měsíc.

14. března budou mít příznivci „hospodských kvízů“ možnost změřit své síly s týmem knihovníků ve všeobecném kvízu, který si pro vás připravili naši kolegové. Pojmenovali jsme ho příhodně „Natři to knihovníkům!“.

Pro seniory jsme opět připravili jednu lekci trénování paměti na 16. března dopoledne. A nabídka v druhé půli měsíce vyvrcholí dvěma tradičními a velmi oblíbenými akcemi pro děti. V úterý 19. 3. to bude dobrodružná skoro noční výprava setmělou knihovnou S baterkou do knihovny aneb Ať žijí duchové a v pátek 22. března obligátní přespávání v knihovně s názvem Noc s Andersenem.

Po celý měsíc našim návštěvníkům nabízíme i celou řadu různých soutěží a výzev. V dětském oddělení mohou děti luštit Pohádkový galimatyáš, v Hudební knihovně vás zveme k poslechu děl Bohuslava Smetany na gramofonových deskách a na našich pobočkách Králův Háj, Ruprechtice a Machnín se nově můžete připojit k letošní Čtenářské výzvě, kterou vypisuje Databáze knih. Naše pobočky vám k ní připravily nabídku titulů, jež podmínky výzvy splňují.

Veškeré podrobné informace ke kampani a kompletní program všech akcí najdete na webových stránkách knihovny www.kvkli.cz v oddíle Aktuality v článku Březen – měsíc čtenářů.

KVK/Kateřina Šidlofová