Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice bude letos podle předběžných odhadů v zisku kolem 90 milionů

20. 12. 2019 | 12:03

Hospodaření Krajské nemocnice Liberec (KNL) letos skončí podle předběžných odhadů v zisku kolem 90 milionů korun. Mezi zaměstnance si přitom KNL mohla dovolit rozdělit v prosinci 63 milionů korun na odměnách. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář. Největší zdravotnické zařízení v kraji zaměstnává v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu přes 2700 lidí.

nemocnice operace
Ilustrační foto

"Vyplacení letošních odměn zaměstnancům je velmi dobrá zpráva. Cenu tohoto úspěchu ještě zvyšuje fakt, že jako jedna z mála nemocnic v Česku hradíme velkou většinu investic z vlastních zdrojů a kromě toho jsme se v polovině tohoto roku stali vlastníky kriticky fungující nemocnice ve Frýdlantu a zachraňujeme ji," uvedl generální ředitel KNL Richard Lukáš.

Do obnovy areálů nemocnic v Liberci a Turnově letos KNL investovala z vlastních zdrojů přes 130 milionů korun. Do nemocnice ve Frýdlantu podle Řičáře od jejího převzetí v polovině roku investovala do její záchrany dalších téměř 20 milionů korun. "Zajišťování zdravotní péče ve Frýdlantu stojí nemocnici v průměru tři miliony měsíčně," uvedl mluvčí. Se snížením ztráty podle něj počítají až ve druhé polovině příštího roku.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je největším vlastníkem Liberecký kraj a menšinové podíly drží města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440.000 obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Loni obrat nemocnice přesáhl 3,5 miliardy korun a hospodaření skončilo bezmála čtyřiadvacetimilionovým ziskem. Za minulý rok provedla v Liberci a Turnově přes 18.000 operací, hospitalizováno bylo téměř 44.000 lidí a v ambulancích bylo vyšetřeno přes 385.000 lidí. Loni průměrná mzda v nemocnici činila 41.500 korun, letos platy stouply asi o pět procent. "Pro příští rok počítáme s tím, že udržíme objem investic z vlastních zdrojů na stejné úrovni. Věříme, že zachráníme nemocnici ve Frýdlantu a také zvýšíme objem prostředků určených na mzdy našich zaměstnanců přinejmenším o sedm procent," dodal Lukáš.

čtk