Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice zpracovává denně zhruba 70 testů na covid, z nepřetržitého provozu přešla na dvousměnný 

01. 07. 2020 | 13:12

Z nepřetržitého na dvousměnný provoz přešla laboratoř liberecké nemocnice, která jako jediná v Libereckém kraji zpracovává testy na covid-19. Denně jich nyní dělá jen asi čtvrtinu toho, co před dvěma měsíci, vyplývá z informací od mluvčího Krajské nemocnice Liberec Václava Řičáře. Nemocnice je nyní také jediným místem v kraji, kde je odběrové místo, i jeho provoz byl ale utlumen.

covid test-19-5057462 1280
Ilustrační foto

První případ onemocnění novým koronavirem potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března, potvrzených je od té doby zhruba 260 případů. V laboratoři nemocnice bylo provedeno přes 13.750 testů. "Denně jich je nyní v průměru 70, byli jsme už ale i jen na deseti," uvedl Řičář. Za nárůstem z posledních dnů je nové ohnisko nákazy, které bylo odhaleno v libereckém závodě výrobce autosoučástí Magna Exteriors (Bohemia). I tak je počet testů nyní výrazně nižší než v dubnu či květnu, kdy laboratoř prováděla 250 až 350 testů denně. "Provoz nás stojí nižší stovky tisíc korun měsíčně," uvedl Řičář. Podle něj jde o částku od čtvrt do půl milionu korun.

Laboratoř k analýze vzorků v kraji několik týdnů fungovala také v českolipské nemocnici. Kvůli nižšímu zájmu o testování v poslední době ale už není potřeba. To platí i pro odběrová místa, jež byla v provozu přes dva měsíce v nemocnicích v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici. "Každodenní provoz byl zrušený, vyšetřují se jen lidé, kteří mají nějaké příznaky. Jednotlivá pracoviště jsou vybavená odběrovými sadami, pomůckami a jsou tam schopni v případě nějakého podezření vyšetření provést," uvedl ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Jediné odběrové místo v kraji je tak nyní v liberecké nemocnici, i jeho provoz byl utlumen. "Funguje ve všední dny od 8:00 do 12:00. Funguje i pro samoplátce," dodal Řičář.

čtk