Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita otevřela nový obor zaměřený na ochranu přírody a životního prostředí

Technická univerzita v Liberci otevřela nový bakalářský studijní program Ochrana přírody a životního prostředí. V kraji, kde je národní park, tři chráněné krajinné oblasti a řada dalších cenných lokalit zatím takové studium chybělo. Jde o nepedagogický obor, který nabízí Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL, přihlášky je možné podávat do konce srpna, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

TUL lk
Foto: LK

Uchazeče čeká studium zaměřené na praktickou uplatnitelnost absolventů, které zaměstnají nejrůznější instituce zaměřené na ochranu přírody a životní prostředí. "Akcentujeme potřebu odborníků na tuto problematiku. Týká se nejen všech úrovní státní správy a samosprávy, ale i výzkumu a soukromého sektoru. Uchazeči, kteří se chtějí profesně věnovat oblasti ochrany přírody a životního prostředí, už nebudou muset za studiem jinam," doplnil Vilém Pavlů, vedoucí nově založené katedry biologie, pod kterou nový obor spadá.

Katedra biologie reaguje novým bakalářským programem na stav životního prostředí. Foto: Martin Pudil Program nabízí vzdělání v biologických vědách, ale i základy dalších oborů, jako jsou geologie, chemie, geoinformatika nebo lesnictví. Uchazeči a uchazečky poznají moderní metody ochrany přírody i životního prostředí jako celku, velký podíl bude mít ve výuce praxe. "Terénní cvičení s určovacími praktiky a především praktickými ukázkami managementu ochrany přírody jsou významnou součástí studia. Náplň programu jsme konzultovali s regionálním pracovištěm Agentury ochrany přírody a krajiny v Liberci (AOPK)," dodal Pavlů.

Studenti biologie FP TUL při práci. Foto: Irena Šlamborová Absolventi budou schopni řešit problémy ochrany přírody a životního prostředí jak po odborné, tak po správní a legislativní stránce. Uplatnění najdou v institucích působících v oblasti ochrany přírody a životního prostředí, ve státní správě a samosprávě, ale také například na ministerstvech, AOPK, České inspekci životního prostředí nebo správách národních parků a chráněných oblastí. Pracovat mohou také v nevládních organizacích, jež pečují o chráněná území, jsou zapojeny do záchranných programů nebo ekologické výchovy.

Studenti biologie FP TUL při práci. Foto: Irena Šlamborová Nový program je spojen se vznikem katedry biologie na pedagogické fakultě, která vznikla od 1. ledna letošního roku z oddělení biologie na katedře chemie. Na nové katedře je možné studovat také bakalářské programy Přírodopis pro vzdělávání a navazující magisterský studijní program Učitelství pro 2. stupeň základní školy. Kombinace přírodopisu pro vzdělávání jsou možné s matematikou, fyzikou, chemií, tělesnou výchovou a zeměpisem. Nová katedra sídlí v budově Výzkumné stanice pro travní porosty Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Liberci.

Katedra biologie reaguje novým bakalářským programem na stav životního prostředí. Foto: Adam Pluhařčtk