Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo má po devíti letech novou expozici, jsou v ní ohrožení papoušci nestor kea

29. 05. 2023 | 17:31

Liberecká zoo dnes otevřela novou expozici se zázemím pro ohrožené novozélandské papoušky nestory kea. Jde o první novou stavbu v zahradě od roku 2014. Vybudování dvou venkovních voliér a krytého zázemí stálo bezmála deset milionů korun včetně DPH. Novinářům to dnes řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

ZOO-1
Foto: Artur Irma

Nový pavilon zahrada vytvořila přestavbou bývalých a nevyužívaných letních toalet v horní části zahrady. "Kromě zdí a střechy z toho původního nic nezbylo, všechno je úplně nové," dodal ředitel.

Foto: Artur IrmaV nové expozici jsou ode dneška dva chovné páry tohoto olivově zeleného papouška. Zoolog Jan Hanel novinářům řekl, že tam mají nesrovnatelně lepší podmínky a několikanásobně větší prostor než ve staré expozici. Navíc je jen pro ně. "Předtím sdíleli expozici s dalšími druhy ptáků v pavilonu tropů," uvedl Hanel. Výhodou nové expozice je to, že k ní patří i vnitřní část, což u původní nebylo. Zoo ji potřebuje i proto, aby ochránila tyto papoušky, pokud by se v blízkosti zahrady vyskytla ptačí chřipka. "Jsme schopni držet je dlouhodobě vevnitř tak, aby jsme této nákaze případné zamezili," řekl Hanel.

Foto: Artur IrmaNestor kea patří mezi ohrožené druhy, ve volné přírodě žije jen na Jižním ostrově na Novém Zélandu. "O nestorech kea se říká, že jsou to nejinteligentnější papoušci světa. I u nás v zahradě si stále s něčím hrají. V původní voliéře nám rozebírali stěny, vytahovali dráty ze zdi nebo se naučili otevírat řetízkovou zábranu u dveří. Při stavbě nového pavilonu jsme proto museli být velice opatrní a důkladně řešit každý centimetr. Zatím se zdá, že se nám podařilo vše zabezpečit na výbornou. Do nových expozic umístíme i několik enrichmentových prvků a hlavolamů s relativně složitými postupy, které mají papoušky na nějaký čas zabavit a zaměstnat," dodal Hanel.

Foto: Artur IrmaLiberecká zoo se chovu tohoto druhu papoušků věnuje od roku 2008 a jako jedna z mála na světě je pravidelně úspěšná při jejich odchovu. "Držet je spokojené není až tak náročné, protože je to všežravec, takže nejsou příliš nároční na krmení. Ale udělat jim podmínky tak, aby se cítili dobře, že zahnízdí, to už je podstatně horší. Oni potřebují přesné rozměry hnízdní budky, potřebují minimálně metr, metr dvacet dlouhý vstupní tunel, potřebují trošku změnit krmnou dávku a hlavně musíte mít štěstí na pár," řekl Hanel. Za 15 let se v liberecké zoo vylíhlo devět nestorů kea.

Foto: Artur IrmaLiberecká zoo je nejstarší zahradou v zemi, příští rok oslaví 120 let od založení. Nová expozice s papoušky není její jedinou letošní novinkou. Před dvěma týdny otevřela malou expozici s tropickými žábami. V teráriích je 14 druhů, v mnoha případech jsou velmi vzácné a některé nechová žádná jiná česká zoo. Tropické žáby jsou v pavilonu ZooExpo, který se nachází naproti nové expozice nestorů kea. Zhruba od poloviny května je také opět přístupný pavilon opic, jehož částečná rekonstrukce za dva miliony korun trvala skoro osm měsíců. Proměnu tam podstoupily vnitřní ubikace menších opic i návštěvnická část.

čtk