Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo má poprvé ve své dlouhé historii mládě ohroženého kočkodana

06. 05. 2019 | 12:00

V liberecké zoo se poprvé v její 115leté historii narodilo mládě ohroženým kočkodanům Dianiným. Úspěšné odchovy v zajetí nejsou u tohoto druhu samozřejmostí, loni se v zahradách po celém světě narodilo a přežilo jen osm jedinců. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. S chovem kočkodanů znovu začala liberecká zoo po delší odmlce před dvěma lety, předtím je měla do roku 1977.

"Nikdy se je však tehdy nepodařilo úspěšně rozmnožit," uvedla Tesařová. Nový chovný pár získala liberecká zoo v roce 2017 z ostravské zahrady. O rok později samici z chovatelských důvodů s touto zoo vyměnila za dvě jiné. Populace v ostravské zahradě čítá asi 25 jedinců, nejvíce ze zoo ve světě. Odchov kočkodanů v lidské péči je poměrně náročný. "Momentálně je podle dostupných informací na celém světě chováno pouze 120 jedinců ve 29 zoologických zahradách. V loňském roce se u celé této populace narodilo a přežilo pouhých osm mláďat," uvedla liberecká zooložka a kurátorka chovu opic Petra Bolechová.

Mládě se v Liberci narodilo v polovině dubna, jeho pohlaví budou chovatelé znát až za několik dní až týdnů, kdy se malý primát začne osamostatňovat. "Z důvodu zachování co největší přirozenosti ošetřovatelé nechávají celé tlupě naprostý klid a do odchovu mláděte nijak nezasahují," dodala Tesařová.

Kočkodani Dianiny jsou považováni za zranitelný druh a jsou zařazeni do Evropského záchovného programu. Své druhové jméno získaly díky bílému zbarvení srsti nad obočím, které připomíná čelenku bohyně lovu Diany. Jde o pestře zbarveného primáta, který obývá především tropické deštné pralesy v západní Africe. V přírodě je ohrožený lovem pro maso a ztrátou svého přirozeného životního prostředí - kácením lesů. Kočkodan Dianin žije ve skupinách čítajících pět až 13 členů, které tvoří jeden dominantní samec a několik samic s jejich mláďaty. Členové skupiny se mezi sebou dorozumívají a hájí si své teritorium různými pohyby těla a zvuky. Jejich potravou jsou převážně ovocné plody, listy, semena, květiny a hmyz. Výjimečně si pochutnají i na menších obratlovcích.

čtk

Načítám...
Napiš komentář