Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo roky pomáhá s odchovem vzácných dravců. Podílela se i na dokumentech o ohrožených supech

20. 09. 2022 | 5:00

Dlouhodobě se liberecká zoologická zahrada specializuje na odchov ohrožených dravců a jejich vypouštění do volné přírody. O této činnosti vznikl také dokument, který se letos na podzim dostává do školních tříd jako jeden z výukových materiálů pro hodiny přírodovědy a biologie.

Pořad s názvem Supi Superhrdinové vznikl ve spolupráci liberecké a ostravské zoo. Ke zhlédnutí je krátký, necelých šest minut dlouhý pořad už nyní na YouTube pod jménem dokumentu.

Sup.Celkem šestnáct rozdílných druhů supů (ukázky jsou dole ve fotogalerii) rozlišují biologové a ekologové. Tento dravec je výhradně mrchožrout a svoji kořist hledá z výšky až šesti kilometrů. Absolutní rekord v dosažené výšce letu drží sup krahujový, který zaznamenatelně dokázal v roce 1973 vystoupat až do výšky 11 300 metrů. U Pobřeží Slonoviny tehdy dospělý jedinec narazil do motoru civilního letadla. Dravec náraz nepřežil, nicméně letadlo dokázalo bez větších komplikací přistát.

Fascinující velcí ptáci, kterými supi jsou, dokážou strávit zbytky mršin, které jsou pro ostatní živočichy už zcela nepoživatelné. Dříve zcela běžný pták afrických savan je dnes ve většině případů na pokraji vyhynutí a jen díky zoologickým zahradám se daří populaci některých druhů rozšiřovat, nebo-li vracet zpátky do volné přírody.

Liberecká zoo je zařazena do programu návratu orlosupa bradatého do evropských Alp, kde ještě v minulém století hojně žil, lovil a množil se. Díky takzvané repatriaci se doposud podařilo tímto způsobem do volné přírody vypustit 15 mláďat, která se vylíhla právě v severočeské zoo. Kromě zmíněného orlosupa zoo chová také dalšího evropského dravce supa hnědého nebo afrického supa mrchožravého. Právě posledně zmiňovaný druh patřil v Egyptě k posvátným ochráncům bohyně Nechbet (staroegyptská bohyně, která je patronkou horního Egypta. Je zobrazována jako supice, ale společně s bohyní Vadžet může být zobrazena také jako kobra. V lidské podobě pak se supí čelenkou nebo s bílou hornoegyptskou korunou na hlavě - pozn. editora).

Orlosup bradatý.

Rozšiřovat povědomí o činnosti zoologických zahrad, které jsou sice na jednu stranu především atraktivním místem pro rodiny s dětmi, na stranu druhou ale často pomáhají ohroženým druhům k návratu do volné přírody, se snaží Česká koalice pro ochranu biodiverzity v čele s ředitelkou Kristýnou Novákovou.

“Momentálně se hodně soustředíme na děti a mládež ve školách a snažíme se zaujmout ochranou přírody. Máme skvělou odezvu, videa učitelé opravdu k výuce používají. K videu mohou použít pracovní list, infokartu, či slovníček, který vysvětluje odborné výrazy,” říká ředitelka organizace. Filmový materiál i informace o samotných supech pomáhali zpracovat zoologové z liberecké a ostravské zoo.

Mládě orla křiklavého.Severočeská zoo je vůbec oblíbeným terčem dokumentaristů. Na stránkách České televize je ke zhlédnutí více než dvacetiminutový dokument s názvem Češi zachraňují…. orlosupy v Evropě. Cesta jednoho z mladých odchovanců liberecké zoo z inkubátoru a klece až na vrcholky Alp doprovázejí komentářem zoologové, kteří se na repatriaci orlosupů aktivně podílejí.

Pochlubit se mohou chovatelé také několika světovými prvenstvími při odchovu dalších dravců. Před dvěma lety se poprvé v celosvětovém měřítku podařilo odchovat mládě vzácného orla křiklavého metodou umělé inseminace mraženým spermatem. Také jako první dokázali místní chovatelé přivést na svět mládě orla nejmenšího v zajetí.

V chovu dravců je liberecká zoo na špičce evropských zahrad a stále se daří pomáhat zachovat mnohdy krásné, elegantní ptáky v přírodě, kam jednoznačně patří. Oba zmiňované dokumenty jsou ke zhlédnutí volně na internetu. Přesvědčit se o majestátnosti velkých supů a orlů je nejlepší na vlastní oči. V dolní části zoo jsou voliéry s dravci, kteří jsou často rodiči mláďat, která našla svobodu v evropských Alpách.

lux, foto ZOO Liberec