Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo uvede na malé scéně fiktivní drama Blanche a Maria se skutečnými historickými postavami

23. 10. 2021 | 9:52

Liberecké divadlo uvede na malé scéně fiktivní drama se skutečnými historickými postavami. Inscenace Blanche a Maria loni zesnulého švédského dramatika Pera Olova Enquista bude mít premiéru v Malém divadle příští týden v úterý. Na jevišti se pomyslně potkají po zhruba 100 letech polská vědkyně Marie Sklodowská-Curie, Blanche Wittmanová přezdívaná královna hysteriček, neurolog Jean-Martin Charcot a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud.

blanchedivadlo4
Foto: Artur Irma

Foto: Artur Irma"Myslím, že je dobré k tomu nepřistupovat jako k dokumentu. Není dobře přijít s tím, že se dozvím něco o Marii Sklodowské-Curie nebo Blanche Wittmanové. Je to opravdu nějaká pseudohravá rekonstrukce toho, jak ty ženy mohly myslet a jak se v té době mohly cítit," řekla ČTK režisérka představení Barbora Mašková.

Foto: Artur IrmaDramaturg divadla Jiří Janků uvedl, že inscenace se dá zařadit do kategorie postmoderního dramatu. Enquist ji napsal na základě vlastního románu. "A jak je u Enquista zvykem, tak on tam pracuje se skutečnými postavami. S lidmi, kteří opravdu žili, ale dává jejich vztahy do nových souvislostí a poukazuje třeba na kontroverzní stránky jejich životů. Takže vzniká fiktivní drama, nesmírně zajímavé, zvláštní. A tématem celé věci je zkoumání podstaty lásky," řekl Janků.

Foto: Artur IrmaV tomto případě tou kontroverzní stránkou je údajná milostná aféra Sklodowské-Curie, která je všeobecně vnímaná jako skvělá vědkyně, jež získala dvě Nobelovy ceny. "Ale jaksi se zapomíná na to, že to byla žena, která měla taky svůj soukromý život," uvedl dramaturg. Jako její protipól je podle dramaturga v představení Blanche Wittmanová, ze které Enquist udělal dlouholetou asistentku Sklodowské-Curie. "Asi se ve skutečnosti příliš neznaly," dodal Janků.

Foto: Artur IrmaPodle režisérky je hra postavená právě na těchto dvou postavách. "Jedna je profesněji orientovaná, druhá se naopak snaží více zabývat emocemi a rovnováha mezi nimi je to, co potřebuje každý člověk v sobě vybalancovat," řekla Mašková. Marii hraje Karolína Baranová a Blanche Michaela Foitová, s jejich obsazením je režisérka spokojená. "Jsou výborné obě. Člověk, když to (scénář) čte, tak si možná představuje o něco starší ženy, ale já jsem chtěla, aby to byly mladší holky, a jsem za to rozhodnutí ráda," řekla Mašková. Blanche a Marie je podle ní hra, která dává více otázek než odpovědí. "Klade otázky o lásce, přátelství a o tom, jak se zorientovat v životě," dodala.

Foto: Artur Irmačtk