Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj pokračuje ve výkupu pozemků pro novou silnici do průmyslové zóny

25. 06. 2024 | 17:12

Liberecký kraj pokračuje ve výkupu pozemků, které potřebuje pro plánovanou stavbu druhé přístupové komunikace do Průmyslové zóny Jih v Liberci. Za devět pozemků nutných pro stavbu už zaplatil bezmála 56 milionů korun, dnes zastupitelé schválili odkoupení dalšího pozemku s rodinným domem za 7,26 milionu korun. Cena je o deset procent vyšší, než byl původní odhad. Uvedl to náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který výkup dnešnímu zastupitelstvu předkládal. O výkupu dalších pozemků se ještě jedná.

liberec krizovatka5
Archivní foto: Artur Irma

Průmyslová zóna Liberec-Jih s rozlohou 125 hektarů patří k největším soukromým investicím svého druhu v Česku. Jejím investorem byla Investorsko inženýrská společnost. Podmínkou pro investora tehdy bylo, že v případě naplnění zóny z 50 procent musí vybudovat druhou příjezdovou komunikaci, to se ale nestalo a před deseti lety firma zkrachovala. S hlavním tahem na Prahu zónu spojuje jediná ulice České mládeže, která kapacitně nestačí, denně po ní projede až 17.000 aut. Nová silnice by jí měla odlehčit a co nejkratší cestou odvést kamiony z průmyslové zóny na silnici I/35.

Liberecký kraj pracuje na přípravě projektu už sedm let, zkomplikovalo to hledání trasy i jednání s majiteli pozemků. "Že je ta stavba je potřeba, je evidentní, bohužel povolování liniových staveb v České republice není úplně ideální, ale věříme, že nebudeme muset přistoupit k vyvlastnění, to by přípravu ještě zdržovalo. Zatím všechna ta jednání probíhají racionálně oboustranně," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj už také hledá dodavatele projektové dokumentace, lhůta pro nabídky končí ve středu.

V jižní průmyslové zóně dnes působí dvě desítky firem většinou z oblasti automobilového průmyslu, které zaměstnávají tisíce lidí. Největším zaměstnavatelem je japonský výrobce autoklimatizací Denso Manufacturing Czech. Silnice by měla být zhruba 1,4 kilometru dlouhá, náklady na stavbu odhaduje Půta na půl miliardy korun. "Byl to závazek vlády postavit tu silnici, memorandum s firmou Denso tehdy podepsal premiér Miloš Zeman," doplnil Půta, který doufá, že vláda závazek uzná a na financování projektu se bude podílet.

čtk