Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký vědecký park iQLandia musel dnes po poledni kvůli náporu turistů zavřít

07. 02. 2024 | 15:26

Liberecký vědecký park iQLandia musel dnes po poledni kvůli náporu turistů dočasně uzavřít. Velký zájem návštěvníků zažívají v deštivém počasí i další turistické cíle v Libereckém kraji, ve sklárně Rautis v Poniklé museli přidat prohlídky, v Severočeském muzeu v Liberci zase dnes nestačily šatny, zjistila ČTK. V Libereckém kraji od rána prší a turisté, kteří tráví jarní prázdniny v Jizerských horách a Krkonoších, tak hledají náhradní program.

iq Budova iQLANDIE
Foto: iQLandia

Liberecké science centrum je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které vznikly za přispění evropských peněz, v březnu oslaví deset let od otevření. Největším lákadlem je humanoidní robot TheSpian, Teslův transformátor, gyroskop a science show s chemickými pokusy. Výstavní plocha má jeden hektar, v 11 expozicích je 400 většinou interaktivních exponátů a ve střešní kopuli planetárium. Centrum bylo loni nejnavštěvovanějším cílem v kraji, přišlo 485.000 lidí.

IQLandia otevírá v 10:00, už krátce poté bylo dnes parkoviště u zábavního centra téměř plné. Když prší, přichází podle mluvčí Veroniky Slavíkové až 2500 návštěvníků denně, kapacita budovy je ale pouze 1200 lidí, a když se naplní, musí centrum zavřít. "Než zase někdo odejde a bude možné pustit další lidi," řekla Slavíková. Zvýšenou návštěvnost zažívá podle ní centrum už od pondělí, dnes ale poprvé o jarních prázdninách museli vyhlásit stop stav.

Rušno je také například v krkonošské sklárně společnosti Rautis v Poniklé na Semilsku, která je spojená s výrobou vánočních ozdob ze skleněných foukaných perlí zapsanou na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Sklárna nabízí exkurze do výroby, ale má i vlastní prodejnu a výtvarnou dílnu. Ve všední dny nabízí standardně čtyři prohlídky. "Museli jsme změnit režim na víkendový, takže exkurze jsou každou hodinu," řekl předseda představenstva společnosti Rautis Marek Kulhavý. Podobně to teď vypadá i v harrachovské sklárně.

Vyšší zájem hlásí v těchto dnech také tradiční výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice v Jizerských horách. Firma s více než stoletou tradicí nabízí exkurze do výroby, součástí areálu je muzeum a také podniková prodejna a výtvarné dílny. "Děláme všechno pro to, abychom uspokojili turisty, když nemůžou lyžovat. Přidáváme prohlídky podle potřeby, chodí zaměstnanci, takže nabereme průvodců, kolik potřebujeme," řekl majitel firmy Jaroslav Zeman.

Jarní prázdniny má v tomto týdnu část pražských obvodů a také třeba školáci na jižní Moravě. Počasí na horách jim příliš nepřeje, i v Krkonoších a Jizerských horách se drží teploty nad nulou a prší, sníh se tak drží už jen na sjezdovkách. Střediska dnes byla podle zjištění ČTK většinou poloprázdná.

čtk