Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí zastupitelé schválili záměr na zvýšení daně pro průmyslové a obchodní oblasti

25. 04. 2024 | 18:31

Liberečtí zastupitelé dnes schválili záměr na zvýšení daně z nemovitosti od příštího roku pro průmyslové a obchodní oblasti, které působí zvýšenou dopravní zátěž. Ročně by tím mělo město získat dalších 40 až 60 milionů korun, řekl na jednání zastupitelstva primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj chtějí tyto peníze použít přednostně na opravu silnic, zejména mostů.

mostliberec3fináleIrma
ilustrační foto

Zvýšenou daň by měly platit firmy, které podle územního plánu minimálně z poloviny patří do ploch lehké výroby a komerčního prodeje. Takových lokalit je po městě 51. Část opozice ale nastavená kritéria kritizovala, podle ní nezahrnují všechny podniky, které podle jejich mínění ve zvýšené míře zatěžují silnice.

Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) řekl, že se při stanovení kritérií snažili jít nejobjektivnější cestou. "Samozřejmě nevylučujeme to, že do budoucna to opatření obecné povahy bude doplňováno a aktualizováno," dodal.

Takzvané opatření obecné povahy, které bude znamenat zvýšení daně pro firmy a obchody, budou zastupitelé schvalovat za dva měsíce. Ještě před tím bude podle Lenerta veřejné projednání. "Všichni k tomu budou moci dát připomínky a námitky. Následně se ty námitky vyhodnotí a na červnovém zastupitelstvu, pokud bude vůle zastupitelstva, tak to opatření obecné povahy, bude vydáno," dodal.

Radnice v Liberci ještě loni na dani z nemovitosti ročně dostávala zhruba 140 milionů korun. Z toho 70 milionů od majitelů domů a bytů a zhruba stejnou částku od podnikatelských subjektů. Letos očekává radnice o 100 milionů korun vyšší příjem díky loni schválenému vládnímu konsolidačnímu balíčku. Ani toto navýšení daně z nemovitosti ale zcela nepokrylo výpadek ostatních příjmů ze sdílených daní, což bylo také součástí vládního konsolidačního balíčku. Právě to by mělo kompenzovat navýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti.

čtk. lo