Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město se znovu pokusí prodat zchátralý areál zámečku v Machníně, v případě neúspěchu tam přemístí Městské lesy Liberec

10. 08. 2023 | 5:00

Liberec se ještě jednou pokusí prodat areál zchátralého zámečku v Machníně, který si cení zhruba na 20 milionů korun. V případě neúspěchu tam radnice možná přemístí svoji příspěvkovou organizaci Městské lesy Liberec. ČTK o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

machnin sanatorium2
Zchátralý zámeček v Machníně, foto: Artur Irma

Zámeček známý i pod názvem oční sanatorium či Kleinertova vila byl původně honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku a s výhledem na zříceninu hradu Hamrštejn. Dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Radnice se tříhektarový areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí neúspěšně snaží prodat poslední tři roky. "Zpočátku se nám ozvali zájemci, ale vždy z toho záhy sešlo. Areál postupně chátrá, takže zkoušíme zřejmě naposledy ještě najít nějakou veřejnou nabídkou i přes realitní kanceláře případného zájemce," uvedl Zámečník.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: Artur IrmaPokud město žádnou nabídku nedostane, areál zámečku by mohl vyřešit problém firmy Městské lesy Liberec, která bude potřebovat nové sídlo. Nyní má základnu v areálu bývalého lesního divadla v Lidových sadech, kterou ale bude muset kvůli rozšiřování zoo v budoucnu opustit. "Takže tak jako tak musíme pro městské lesy najít nové zázemí. A když nenajdeme tady (v Machníně) zájemce, tak aspoň tedy já jsem pro, aby se tam přemístily městské lesy," řekl primátor.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: MadDalší zvažovanou variantou je podle něj přemístit příspěvkovou organizaci města do areálu v Otavské ulici nedaleko nákupního centra Nisa. Nevýhodou tohoto místa je ale velikost. "Tam bychom mohli maximálně zpracovávat a prodávat štípané dřevo. V té oční klinice Machnín by městské lesy měly i prostor pro ekologickou výchovu, takže by tu svoji činnost mohly rozšířit. Nebyla by to jenom hospodářská činnost, ale i výchovná," uvedl Zámečník. Chce, aby definitivní rozhodnutí ve vedení města přijali do konce letošního roku.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: MadMachnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun. Samotný zámeček se ale zřejmě obnovy nedočká a bude nutné ho kvůli jeho zchátralosti zbourat. Náklady na demolici primátor odhaduje na dva miliony korun.

čtk