Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi deseti vybranými celovečerními filmy Anifilmu je i český zástupce Tonda, Slávka a kouzelné světlo

15. 03. 2024 | 12:21

Do výběru deseti celovečerních animovaných filmů mezinárodního festivalu Anifilm, který bude na začátku května v Liberci, se dostal i jeden český. Je to loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo od Filipa Pošivače. V tiskové zprávě o tom za organizátory festivalu informoval Petr Slavík.

anifilmMML
Foto z loňského ročníku

Kategorie celovečerních filmů patří mezi nejsledovanější na Anifilmu. "Výběr je opět pestrý tematicky, výtvarně i co do animačních technik," uvedl Slavík. Svoji novinku Slide představí legenda americké nezávislé animace Bill Plympton a mezi vybranými filmy je i jeden, který byl letos nominovaný na Oscara. Konkrétně španělský film beze slov Robot a pes (Robot Dreams). "Silné zastoupení má tradičně francouzská tvorba, kterou reprezentují svěží komedie Linda chce kuře! (Chicken for Linda!), a úchvatná pocta Hajao Mijazakimu Sirocco a království vzdušných proudů (Sirocco and the Kingdom of the Winds)," uvedl Slavík.

Do výběru se dostaly i britský poeticko-dobrodružný příběh Kensukeho království (Kensuke's Kingdom), artově laděný celovečerní debut italského tvůrce kreslené animace Simone Massiho Nikde (Nowhere) či španělský snímek Něžní metaláci (Tender Metalheads). Tvorbu ze zámoří bude kromě Plymptonova filmu zastupovovat i americký snímek Kluk jednorožec (Unicorn Boy) a kanadský Adam se mění (When Adam Changes).

Anifilm se bude letos konat v Liberci od 7. od 12. května. Výběr soutěžních snímků v dalších mezinárodních kategoriích organizátoři zveřejnili již dříve. Vybraných je 28 krátkých filmů, 26 studentských, 25 videoklipů, 22 abstraktních a nenarativních animací, 15 počítačových her a 12 projektů virtuální reality. V národní soutěži Český obzor bude soutěžit rekordních 69 děl.

I letos budou součástí Aniflmu nesoutěžní část a doprovodné akce. První začala už ve středu. Jde o výstavu v Severočeském muzeu nazvanou Za hranice animace, která je zaměřená na historii a současnost loutkového českého filmu. Loni všechny programy festivalu navštívilo rekordních více než 35.000 lidí.

čtk