Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Michal Prokop & Framus 5 zahájili skladbou Kolej Yesterday program 30. ročníku festivalu Benátská!

25. 07. 2024 | 21:15

Zpěvák Michal Prokop & Framus 5 ve čtvrtek odpoledne v libereckém rekreačním areálu Vesec zahájili program 30. ročníku festivalu Benátská! Člen Beatové síně slávy radia Beat a Síně slávy ankety Anděl České hudební akademie koncert zahájil skladbou Kolej Yesterday. Představila se také skupina O5 Radeček, která publiku nabídla i skladbu Hory, s níž loni zvítězila v anketě Český slavík v kategorii Píseň roku. Za příjemného počasí do areálu dorazily tisíce návštěvníků.

Benátská čtvrtek prokop2
Foto: Denisa Albaniová

Sedmasedmdesátiletý Prokop svými hity navodil vstřícnou atmosféru, refrény písní jako Bitva o Karlův most nebo Blues o spolykaných slovech s ním zpívali mnozí z přítomných. V dnešním programu se ještě představí YoYo Band, Jelen nebo Vypsaná fixa, která slaví 30 let existence. Kolem půlnoci se představí Ondřej Hejma se skupinou Žlutý pes, která má pro festival rozšířenou sestavu o bubeníka Jiřího Hrubeše z Pražského výběru a o kytaristku Kateřinu Pelíškovou z Gaia Mesiah.

"Jirka totiž patří mezi zakládající členy Žlutého psa a Katka (Pelíšková) s námi deset let hrála," připomněl Hejma. "Je to už třicet let, ale ještě teď si živě pamatuju první ročník Benátský. Ačkoliv jsme měli začít hrát v devět večer, line–up byl tak divoký, že jsme se dostali na řadu až ve čtyři ráno. To ale vůbec nevadilo, naopak, byl to jeden z našich nejlepších koncertů," dodal.

Festival Benátská!Program prvního dne Benátské! v ranních hodinách zakončí dýdžejský set Rádia Impuls, které na Benátské! oslaví 25 let v éteru.

Festival potrvá do soboty, za tři dny vystoupí šest desítek interpretů na třech scénách. Největší zahraniční hvězdy se představí v pátečním programu, kdy dorazí německá kapela Scooter, anglická rocková legenda Slade a americká zpěvačka Suzi Quatro.

Festival Benátská!Zejména kvůli omezením spojeným s koronavirovou pandemii vystupovali v posledních letech na festivalu v Liberci interpreti z Česka a Slovenska, poslední zahraniční hvězdou byla v roce 2019 švédská poprocková skupina Europe. Na loňském ročníku měl vystoupit britský zpěvák Chris Norman, ale na poslední chvíli účast ze zdravotních důvodů účast zrušil.

Z tuzemské domácí scény vystoupí letos kapely Divokej Bill nebo Čechomor, pro příznivce tradiční české popové scény zazpívá Marie Rottrová. Benátská! dává tradičně prostor i zástupcům mladé české scény. Letos se představí například Pam Rabbit, Yzomandias a Nik Tendo nebo Sima.

čtk

Fotogalerie: fotografie z přípravy hudebního festivalu Benátská!