Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Anifilmu v Liberci bude soutěžit deset celovečerních a 36 krátkých filmů. Ve studentské soutěži se utká 35 snímků

03. 03. 2023 | 5:00

Na mezinárodním festivalu Anifilm bude letos v Liberci soutěžit v hlavních kategoriích deset celovečerních a 36 krátkých animovaných filmů. Ve studentské soutěži se utká 35 snímků a pro další mezinárodní kategorie porota vybrala 22 videoklipů, 23 nenarativních filmů, 12 filmů virtuální reality a 15 počítačových her. I letos bude součástí programu národní soutěž Český obzor. Celkem porotci vybírali ve všech kategoriích z více než 1400 přihlášených děl. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí festivalu Gabriela Zajícová. Festival bude v Liberci od 2. do 7. května.

anifilm zámek md 120999470 3298929220204755 6578133093739856435 o
Foto: Mad

"Jako každý rok se v soutěžním programu představí to nejlepší ze současné světové i české animované tvorby," uvedla Zajícová. Festival se po přestěhování z Třeboně uskuteční v Liberci počtvrté, loni ho navštívilo skoro 30.000 lidí.

Mezi nejsledovanější na Anifilmu patří kategorie celovečerních filmů. "Většinou se jedná o pozoruhodné počiny, z nichž některé odborná veřejnost s napětím očekávala několik let," uvedla mluvčí festivalu. Mezi ně patří španělsko - francouzský film Alberta Vázqueze Jednorožci vs. Medvídci (Unicorn Wars), v němž je krvavá realita války zahalena do růžovofialového světa huňatých medvídků. Očekávaný byl i autobiografický opus lotyšsko-americké nezávislé autorky Signe Baumaneové Můj románek s manželstvím (My Love Affair with Marriage) a autobiografické rysy nese i francouzský snímek Psům a Italům vstup zakázán (No Dogs or Italians Allowed). Mystický je maďarský film Čtyři duše kojota (Four Souls of Coyote) či koprodukční film Slepá vrba, spící žena (Blind Willow, Sleeping Woman) natočený podle povídek japonského spisovatele Harukiho Murakamiho.

Tvorbu určenou hlavně pro děti zastupuje francouzský film Yuku a himálajská květina (Yuku and the Himalayan Flower), dobrodružně laděný snímek Perlimps od brazilského oscarového režiséra Alê Abreaua, ztřeštěná norská loutková komedie Tři zloději a lev (Three Robbers and a Lion) či volné pokračování filmu O myšce a medvědovi, tentokrát s názvem Myška a medvěd na cestách (Ernest and Celestine: A Trip to Gibberitia). "Svého zástupce má v celovečerní soutěži i tuzemská produkce, a to díky koprodukčnímu podílu na slovenském snímku Websterovi ve filmu," dodala Zajícová.

Kategorie krátkých filmů letos zahrnuje i snímky, na jejichž podobě se podílela umělá inteligence, film vytesaný do dřeva či atypický anidok zevnitř prostředí počítačové hry. Zajímavá by měla být i soutěž studentských filmů. "Studentům, jejichž filmy figurují v letošní soutěži, nelze upřít dravost a odvahu experimentovat. Slušné zastoupení zde má vedle tradiční silné francouzské účasti letos maďarská tvorba," dodala Zajícová. Z českých filmových škol se do mezinárodní soutěže probojovala pražská FAMU s filmy Deniska umřela od Philippa Kastnera a Přes střepy od Natálie Durchánkové.

čtk