Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na festivalu čtenářství se děti opět potkají se známými tvůrci knih, někteří své publikace pokřtí

04. 06. 2023 | 10:12

Na šesti místech v Liberci bude od středy do pátku příštího týdne Festival dětského čtenářství. Na nejznámější akci tohoto druhu v Libereckém kraji opět přijedou známí tvůrci dětských knih, někteří budou křtít i své publikace. Součástí třídenní akce jsou také tvůrčí dílny, scénická čtení či divadelní představení. ČTK o něm informovali organizátoři akce.

děti knihy girls-5711423 1280
Ilustrační ífoto

Festival se bude konat v Liberci podvacáté, poprvé se konal v roce 2003 pod názvem Veletrh dětské knihy. "Pokud si děti nenajdou vztah ke knihám v dětství, těžko jej nacházejí později. Proto mají akce tohoto druhu velký význam. Festival je v České republice zcela unikátní svým pojetím," uvedla krajská náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Centrem dění bude opět krajská knihovna, kde budou mít besedy či workshopy autoři knih, například Radek Malý, Petra Braunová, Petr Hugo Šlik či Jiří Walker Procházka. V knihovně se budou prezentovat i nakladatelé, kteří se věnují dětské literatuře, budou tam divadelní představení, výtvarná dílna, literární procházka se čtením, vyprávěním a plněním úkolů nazvaná Literatour či pátrací hra Oživlý gamebook. "Podpora čtenářské gramotnosti je nejdůležitějším posláním knihoven. Zapojení do Festivalu dětského čtenářství proto vnímáme jako přirozený vývoj a máme radost, že můžeme svými aktivitami celou akci doplnit a oživit," uvedla ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Dalšími místy festivalu budou kino Varšava a Naivní divadlo, která budou lákat na scénická čtení či filmové zpracování Mikulášových patálií. Výtvarné workshopy a dílny budou v Oblastní galerii a kavárně Pošta. Program bude i na náměstí u radnice, kde se představí soubory z mateřských a základních škol a současně tam bude happening nazvaný Ztracené příběhy.

čtk