Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na poštovním aršíku zastupují libereckou zoologickou zahradu takin zlatý a osel somálský

04. 09. 2019 | 15:00

Česká pošta dnes představuje příležitostný poštovní aršík Ochrana přírody: Zoologické zahrady IV. Touto filatelistickou novinkou, kde významně figuruje i liberecká ZOO, uzavře řadu připomínající zoologické zahrady v České republice spolu s jejich nejznámějšími či nejvzácnějšími zvířaty, která jsou vyobrazena na známkách a kuponech aršíku se známkami o nominálních hodnotách 19, 23, 27 a 33 Kč. Autory výtvarného návrhu emise jsou Jaromír a Libuše Knotkovi a rytcem Martin Srb.

TAKIN2
archivní foto takinů zlatých Artur Irma

Nový aršík po úspěšné emisi Zoologické zahrady I, II a III představuje další významné zoologické zahrady v Česku, konkrétně Krokodýlí zoo Protivín, Zoopark Vyškov, Zoo Hluboká a Zoo Liberec, přičemž pro každou z nich je specifický jeden zástupce zvířecí říše. 

Reprodukce: Česká poštaZnámka s nejvyšší nominální hodnotou je věnovaná nejstarší české zoo v Liberci. Jejím motivem je velmi vzácný takin zlatý, neboli čínský, pocházející z Himalájí. Liberecká zoo je vedle dvou japonských zahrad jedinou institucí, která vlastní tyto turovité sudokopytníky a je proslulá jejich úspěšným odchovem. K této známce je připojen kupon s vyobrazením osla somálského, jenž je nejohroženější koňovitý lichokopytník, který byl vinou válečných konfliktů a pytláctví ve své domovině nejspíše zcela vyhuben a největší stádo v Evropě vlastní právě zahrada v Liberci. Motivem „liberecké“ obálky prvního dne vydání (FDC) je orlosup bradatý, mohutný dravec žijící již jen v několika horských oblastech Evropy, střední Asie a severní Afriky a do programu jeho návratu do volné přírody je liberecká zoo zapojena díky jeho úspěšnému odchovu.

Další představovanou zoo je Hluboká nad Vltavou. Ačkoli se dříve zaměřovala na chov fauny z našich zemí, časem se její výběr rozšířil na zvířenu euroasijskou. Motivem její známky je vydra říční, erbovní zvíře této zahrady, kterou doplňuje párek kolpíků bílých a na kuponu kvakoši noční. Oba ohrožené ptačí druhy se v Hluboké nad Vltavou daří úspěšně a opakovaně množit a vypouštět zpět do volné přírody. Jedinečnost jihočeské zoo tkví v expozici exotických mravenců, jejichž oba druhy připomíná FDC (mravenec střihač a velemravenec obrovský).

Dvě zbývající zahrady mají zcela specifické zaměření. Zoopark Vyškov se zabývá chovem exotických domácích zvířat. Na známce je proto ovce cápová, jež zahradu provází po celou dobu její existence a byla součástí původního loga zoo a motivem kuponu pak dlouhosrstý skot wanusi z jihovýchodní Afriky. Na vyškovské FDC je vzácně chovaný osel poitouský, jehož Zoo Vyškov získala vloni na jaře. Jedná se o největší druh osla, který má jako jediný dlouhou hustou srst.

Krokodýlí zoo Protivín se vedle chovu krokodýlů zabývá i chovem dalších exotických ještěrů a hadů. Zároveň má tato jihočeská zoo evropské prvenství v rozmnožování kriticky ohrožených druhů krokodýlů. Jako jediná na světě odchovala krokodýla filipínského a gaviála indického, což jsou právě dva nejohroženější druhy. Krokodýl filipínský je proto motivem známky a gaviála zobrazuje FDC. Kupon představuje krokodýla kubánského, který je kriticky ohrožen především kvůli odchytu do farem, kde je křížen s jinými druhy, čímž se ztrácí druhová jedinečnost.

Na příležitostných razítkách jsou hlavy zvířat zastupujících jednotlivé zahrady.

Příležitostný aršík, který je soutiskem 4 známek a 4 kuponů, vytiskla Poštovní tiskárna cenin ocelotiskem z ploché desky kombinovaným s vícebarevným ofsetem v nákladu 48 000 ks, FDC pak jednobarevným ocelotiskem z ploché desky v nákladu 3 300 ks.

Aršík si mohou zájemci zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, na vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

TZ ČP/Matyáš Vitík