Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na vánoční atmosféru láká uprostřed léta jako součást festivalu Crystal Valley Week liberecká firma Glassor

23. 08. 2022 | 15:02

Na vánoční atmosféru láká uprostřed léta liberecká firma Glassor. Výrobce skleněných vánočních ozdob má už bezmála rok v centru krajského města vlastní prodejnu Decor by Glassor. Jako součást festivalu Crystal Valley Week, který dnes začal v Liberci, připravila firma pro návštěvníky ukázky malování vánočních ozdob, výroby skleněných foukaných perlí i výtvarné dílny určené hlavně dětem, které si mohou samy zkusit ozdobu vyrobit, řekla dnes ČTK Klára Jandorová, která obchod vede.

glassor www.3321-3
Foto - zdroj: www.glassor.eu

Glassor se už 20 let specializuje na výrobu tradičních vánočních ozdob a dekorací, prodejna se stala vyhledávaným místem místních i turistů. "Chodí hodně zákazníků a oceňují, že tu máme vánoční ozdoby celoročně. Množství zahraničních návštěvníků kvůli covidu kleslo, v poslední dny jich ale docela přibylo," doplnila Jandorová. Zahraniční zákazníci podle ní vyhledávají hlavně figurky. "Lidé si mohou vybrat jednu ozdobičku, ale i celý set, oblíbená je vánoční klasika v červené, bílá porcelánová, dekory jako zelené jmelí a podobně," doplnila.

Přestože skleněné ručně malované ozdoby nejsou nejlevnější, přibývá i českých zákazníků, kteří jim dávají přednost před lacinými umělohmotnými napodobeninami ze supermarketů. "Ty ozdoby jsou čím dál populárnější, lidé chtějí něco lokálního. Moderní kolekce také oslovily jiný typ zákazníků, moderní jednodušší dekory kupují mladí lidé. Třeba mladé rodiny, které si zařizují vlastní bydlení si často kupují naše ozdoby na takové ty první společné Vánoce nebo třeba první Vánoce s miminkem," doplnila mluvčí společnosti Evelína Vaněčková.

I když se trendy zejména co do barev s každými Vánocemi mění, Glassor těmto změnám příliš nepodléhá. "Lidé chtějí hlavně to tradiční, často hledají ozdoby, které si pamatují třeba z dětství," řekla designérka firmy Marianna Malíková. Firma i tak každý rok doplňuje nové kolekce s jednodušším a modernějším zdobením. Oblíbené jsou ozdoby v kombinaci černé a bílé nebo zlaté a bílé, stylizované motivy jmelí nebo cesmíny. "I zdobení se vyvíjí, jsou jiné možnosti barev, zdobení, technologií," dodala designérka.

Česká rodinná firma Glassor vznikla v roce 2002 a dnes zaměstnává zhruba 50 lidí. Podnik navazuje na tradici českého sklářství sahající do 13. století. "Všechny ozdoby jsou vyráběné ručně, vyfouknuty tradiční technikou a pečlivě ručně malovány na severu Čech. Designéři firmy Decor by Glassor každý rok vytvářejí nové kolekce, které vycházejí z tradičních prvků i moderních trendů," dodala Vaněčková. Velkou část produkce firma vyváží.

čtk