Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nárazový vítr dnes ráno opět zastavil kabinovou lanovku na Ještěd. Letos už podruhé

24. 01. 2020 | 9:01

Silný vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd. Na vrcholu přesahoval v nárazech 70 kilometrů v hodině, přípustných je maximálně 58 km/h. Jsou to boční nárazy, rozhoupávají kabinu, byl problém nahoře zajet bezpečně do stanice, řekl ČTK jeden z pracovníků lanovky.

Ještěd v mlze LK
archivní foto

Kabiny absolvovaly jen první ranní jízdu a tím zatím provoz skončil. Kdy se lanovka znovu rozjede, záleží na vývoji počasí.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála 15krát, letos už podruhé. Kabiny loni na vrchol přepravily zhruba 230.000 lidí, o 65.000 méně než v roce 2018. Hlavním důvodem poklesu byla ale tříměsíční odstávka.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. I na horní stanici ale bylo dnes ráno mlhavo a slunce sotva prosvítalo skrz oblačnost.

čtk