Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Okolí přehrady v Liberci zřejmě čeká revitalizace. Projekt je ve fázi příprav a dokumentace přijde na 2,2 milionu

21. 07. 2022 | 12:34

Okolí přehrady v Liberci, jež je ve vlastnictví města, zřejmě čeká revitalizace. Radnice si k tomu nechá vypracovat projektovou dokumentaci za 2,2 milionu korun od firmy Snowplan, rozhodli tento týden radní města. Přehrada Harcov v Liberci je v majetku Povodí Labe a jde o kulturní památku.

LBpřehradaHolkyMad
archivní ilustrační foto Mad

Její okolí patří městu a řadí se mezi nejcennější zelené plochy v Liberci. Zároveň patří k nejoblíbenějším místům ve stotisícovém městě, které slouží i k odpočinku, procházkám či kondičnímu běhání. Revitalizaci tohoto území radnice slibuje už více než deset let. Žádný z předchozích záměrů ale vedení města nedotáhlo do konce.

"Přestože se může zdát, že příprava trvá příliš dlouho, je potřeba říci, že to má svůj důvod. Revitalizace okolí přehrady musí probíhat v přímé spolupráci s Povodím Labe. Povodí Labe připravovalo dlouhou dobu projekt a soutěž na vyčištění přehradního dna, opravu hráze a zdí po obvodu přehrady. To se v letošním roce podařilo a na podzim začne vypouštění a následné opravy," uvedl v tiskové zprávě města radní Petr Židek (ODS). Za opravu přehrady zaplatí Povodí Labe 388 milionů korun bez daně.

Podle Židka počítají s tím, že práce v okolí přehrady bude město koordinovat s Povodím Labe. V plánu Liberce je oprava promenádní cesty a dalších cestiček či kultivace pláže a jejího okolí s novými vstupy do vody. Přibýt by měly herní prvky pro děti i dospělé, nové by měly být lavičky, veřejné osvětlení či odpadkové koše.

čtk