Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pastelové kresby sochaře Jana Stolína doprovází nezvyklé dílo, které vytvořili v liberecké galerii s bratrem Petrem

12. 03. 2023 | 5:00

V Oblastní galerii Liberec přibyly pastelové kresby sochaře Jana Stolína. Jde o doprovodnou výstavu k nezvyklému dílu, které vytvořil se svým bratrem Petrem a které je od poloviny prosince loňského roku v hlavním výstavním prostoru galerie.

stolin vystava stolin1
Foto: Artur Irma

Zatímco v takzvané Bazénové hale je 16 metrů dlouhý, sedm metrů široký a šest metrů vysoký geometrický objekt, který vyzývá k zamyšlení a zvědavosti, v sále v prvním patře má šestapadesátiletý Stolín 15 kreseb klasických rozměrů. Jde o jeho současné práce, v nichž rozvíjí techniku, které se věnoval při studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. I v kresbách mu východisko poskytly základní geometrické obrazce, kdy do jejich zdánlivě neměnné, ustálené podoby vstupuje pohyb.

Foto: Artur Irma"Stolín geometrické tvary zbavuje gravitace, vymaňuje je z neprodyšného uzavření, otevírá jejich vnitřní prostor a rozvolňuje jejich pevné hrany a tím je zbavuje navyklého předurčení. Temné obdélníky, kruhy a pětiúhelníky Stolín obdařil osobitou senzibilitou a ukázal, že pod jejich povrchem tkví emotivní vrstvy – že jimi probíhá vnitřní život," uvedl kurátor výstavy Karel Srp.

Foto: Artur IrmaDoplňková výstava bude v galerii dva týdny, do 26. března. Bílý objekt z polystyrénových kvádrů bratrů Stolínů, který zahaluje mlha a vnímání narušuje i nepřetržitý drásající kvílivý zvuk, zůstane v Bazénové hale do 7. května.

čtk