Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslední srpnový pátek patří netopýrům. V Panském lomu se noc s nimi koná nepřetržitě 27 let

22. 08. 2023 | 10:19

Před více než 25 lety se Česká republika připojila k druhému ročníku mezinárodní akci Evropská noc pro netopýry, která se později přejmenovala na Mezinárodní noc pro netopýry. Tehdy se tato akce konala na třech místech v ČR a mezi nimi byl
i Liberec – Panský lom.

netopýr hvízdavýRuce
Krmení netopýra hvízdavého, foto archiv

Na tomto místě se akce koná vždy poslední pátek v srpnu, a to bez přerušení. Na žádném jiném místě v ČR se tato akce neudržela po celou dobu.

Mezinárodní noc pro netopýry se koncem srpna koná ve více jak 60 zemích světa. Jednou z těchto zemí je i ČR, kde tato akce proběhne na téměř 50 lokalitách.

Letos se s libereckými příznivci netopýrů setkáme v Panském lomu před Hanychovskou jeskyní již po 27. Tradičně v pátek 25.8. 20:30 do 24:00 hod. Díky opětovné podpoře z Ekofondu města Liberec a Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody mají návštěvníci vstup zdarma a mohou se zde setkat s živými netopýry, vyslechnout přednášku a odnést si propagační materiál.

Netopýr hvízdavý

Ve vstupní části Panském lomu, nedaleko od vstupu do Hanychovské jeskyně (k Hanychovské jeskyni nebudou mít návštěvníci z bezpečnostních důvodů přístup) bude probíhat odchyt netopýrů a návštěvníci akce budou mít opět možnost vidět způsoby práce chiropterologů (odborníků na netopýry) v terénu, shlédnout žívá zvířata a odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Budou k vidění i ukázky péče o hendikepované netopýry.

Připraveny budou i zábavné netopýří soutěže pro děti. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Pro letošní ročník máme významnou novinku, kterou je turistická vizitka této akce. Vstup na akci je zdarma.

A jak se dostat na místo konání? Stačí dojet tramvají č.3, na konečnou v Horním Hanychově a dále pokračovat po zelené turistické značce cca 1 km (20 min volnou chůzí). Trasa bude označena šipkami s logem netopýra. Nutné vybavení pro každého návštěvníka je baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešek.

TZ/Daniel Horáček