Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při slavnostním rozsvícení vánočního stromu bylo náměstí před libereckou radnicí plné

25. 11. 2022 | 17:44

Po dvouleté odmlce mohli dnes lidé v Liberci sledovat slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí u radnice. Zájem byl tradičně velký a náměstí Dr. E. Beneše zcela plné. Dnešní akci vnímá primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) jako obnovenou premiéru.

stromliberec2 2022
Foto: Artur Irma

"To, co lidem připadalo už jako samozřejmost, tak dnes, aspoň to tak cítím, si toho víc váží," řekl primátor ČTK.

V předchozích dvou letech nemohli být lidé na náměstí při slavnostním rozsvícení vánočního stromu kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s koronavirovou epidemií. Letos žádná omezení neplatí, a tak i další adventní program bude v Liberci obdobný jako v době před covidem. Jeho příprava začne už dnes večer. "Na náměstí dojede adventní kolo, které budeme instalovat v následujících dnech. V provozu pak bude od příštího týdne," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Půjde o 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo s 18 kabinami pro 72 lidí.

U radnice budou také trhy s tradiční adventní nabídkou v dřevěných stáncích. Začnou příští týden ve středu, potrvají do 23. prosince a tradičně je budou provázet hudební vystoupení a další doprovodný program. "Návštěvníci tedy na náměstí před libereckou radnicí uvidí například mechanický betlém, vystoupení dětí z libereckých škol a školek, kapelu Oceán, kapelu Hodiny, vystoupení Jana Mlčocha, který interpretuje Karla Gotta," dodala Kodymová. Hrát bude i skupina Waldovy Matušky nebo se budou prezentovat soubory ze základní umělecké školy.

Foto: Artur IrmaVánoční strom slavnostně rozsvítí do konce tohoto týdne i další města v Libereckém kraji. Dnes se tato akce konala také například v Novém Boru na Českolipsku, v sobotu bude třeba v Semilech a v neděli v Jablonci nad Nisou, České Lípě nebo Turnově. Oproti předchozím rokům ale některá města kvůli rostoucím cenám energií šetří na osvětlení a používají u světelné výzdoby úspornější ledkové žárovky. Někde také tuto výzdobu z ulic sundají dříve než obvykle nebo jim nebude svítit vánoční strom v období adventu o nocích až do rána. Třeba v Liberci bude rozsvícený do 02:00.

čtk