Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátoři Liberce a Jablonce žádají občany, aby vstoupili do Nového roku bez pyrotechniky

29. 12. 2023 | 14:23

Jablonecký primátor Miloš Vele vyzývá Jablonečany, aby silvestra a Nový rok slavili bez zábavní pyrotechniky. Samotný Jablonec nad Nisou novoroční ohňostroj nepořádá, ani žádný nepodporuje.

ohňostroj TvLKliberec3
Archivní foto, Artur Irma

„Vzhledem k předvánočním tragickým událostem na pražské filosofické fakultě a v klánovickém lese se nám jakékoli střílení zdá minimálně nevhodné. Chápu, že lidé chtějí přivítat Nový rok, ale domnívám se, že jej mohou slavit i bez zábavní pyrotechniky. Proto bych rád požádal všechny občany, aby do roku 2024 vstoupili bez petard, dělbuchů a rachejtlí. Všichni si po tom emocionálně vypjatém období zasloužíme klid. Je to minimum, které můžeme udělat pro ty, kdo byli tragédií postižení,“ vyzývá obyvatele Jablonce nad Nisou primátor Miloš Vele.

Statutární město Jablonec nad Nisou se tak oficiálně připojuje k výzvě ministra vnitra Víta Rakušana k omezení zábavní pyrotechniky o silvestrovské noci. Ačkoliv městská vyhláška o regulaci používání zábavní pyrotechniky v sobě zahrnuje výjimku k silvestrovským oslavám, doporučil primátor také všem osadním výborům, aby oslavy příchodu nového roku v městských částech letos nespojovali s ohňostrojem.

Osobní prosba ministra vnitra starostům, starostkám i všem spoluobčanům: Omezme používání zábavní pyrotechniky

JN/Jana Fričová

Vážení Liberečané,

s ohledem na tragickou událost, která se stala 21. prosince, vás žádám, abyste na konci roku zvážili používání zábavní pyrotechniky a letos si tento zvyk odpustili.

Statutární město Liberec neorganizuje slavnostní silvestrovský ani novoroční ohňostroj už několik let. Po celý rok, vyjma 31. 12. a 1. 1., pak pro občany města platí vyhláška, která povoluje použití zábavní pyrotechniky pouze na vymezeném území. A to konkrétně ve sportovním areálu ve Vesci, které má město ve vlastnictví.

Přesto vás prosím, ať letos během silvestrovských oslav použití jakékoliv zábavní pyrotechniky na území města odložíte. Rozhodnutí je na vás.

Jaroslav Zámečník, primátor Liberce