Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz v okolí liberecké přehrady omezí v nadcházejících dvou měsících odstřely. Detonace souvisí s hloubením štol

18. 03. 2024 | 5:00

Odstřely budou v dalších dvou měsících krátkodobě omezovat provoz v ulicích okolo přehrady Harcov v Liberci. Trhací práce souvisí s rekonstrukcí tohoto vodního díla. Začnou tento týden a potrvají zhruba do poloviny května. ČTK o tom informovala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

LBprehrada4irma
archivní foto Artur Irma

Povodí je vlastníkem přehrady vybudované před 120 lety. Její oprava za 388 milionů korun bez DPH začala předloni na podzim a skončit by měla v létě příštího roku. Chystané odstřely souvisí s hloubením injekční štoly, převážně u dvou přítokových štol. "Samotná injekční štola bude především strojně hloubená, v místě tvrdé skály či poddolování přítokových štol však musí být provedeny dílčí mikroodstřely," uvedla Bendová.

Foto z FB Liberec.cz

Trhací práce začnou příští týden. "V okolí může docházet ke krátkodobým drobným otřesům a zvýšenému hluku při samotném odstřelu. Tyto projevy budou monitorovány pomocí seizmografů, které budou instalovány v místě stavby," dodala mluvčí povodí. Těsně před samotnými odstřely budou z preventivních i bezpečnostních důvodů na několik minut uzavřené úseky ulic Zvolenská, Blahoslavova, Pod Klášterem a Josefino údolí.

Vzpmínka na přehradu, jak vypadala před stavebními zásahy.

Rozsáhlá modernizace přehrady Harcov zahrnuje rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi, vybudování podzemní štoly a odbahnění dna. Kvůli stavebním pracím je od podzimu 2022 přehrada vypuštěná. Po rekonstrukci bude schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní. Právě katastrofální povodeň z července 1897, při níž na Liberecku vznikly škody 3,5 milionu rakouských korun, byla na sklonku 19. století posledním impulzem k výstavbě tohoto vodního díla. Voda z Harcovského potoka tehdy zničila v Liberci i Liebiegovu továrnu - pozdější Textilanu.

Přehrada před stavební akcí, archivní foto

Obrovské škody napáchala také ve středu města, kde se potok vlévá do Nisy. Liberecká přehrada byla dokončená v roce 1904 a je kulturní památkou.

čtk