Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První etapa družstevní Zahrady Gallas jde do finále, noví obyvatelé v lokalitě nasázeli stromy

26. 05. 2024 | 18:51

Obyvatelé první etapy projektu Zahrada Gallas v Liberci se dočkají svého bydlení dřív – nastěhují se už letos na podzim. Družstevní byty jsou prodané z 80 procent. Vybírat je možné už i z druhé etapy, kterou investoři dokončí do konce příštího roku. Původně nevyužitý brownfield nedaleko centra města se postupně proměňuje v komunitní bydlení rodinného typu.

Vzorový byt Zahrada Gallas
Vzorový byt Zahrada Gallas, foto Foto projekt Zahrada Gallas, Coop Development

Celkem vznikne do konce roku 2025 ve Františkově 166 nových bytů. Investoři si navíc hlídají urbanistické řešení prostoru, jejich cílem je revitalizovat celou lokalitu. Součástí projektu jsou tak nebytové prostory, místa na jógu i odpočinek, a především komunitní zahrada s grill pointy. Zahradu dnes založili zástupci města spolu s budoucími obyvateli.

V blízkosti nových domů se dnes zazelenalo prvních 13 stromů. Budoucí místní obyvatelé tak založili komunitní zahradu, která se stává součástí jejich nového domova. Chybět v ní nebude prostor pro odpočinek, setkávání, sport i hřiště pro děti. V Zahradě Gallas nově rostou břízy, jinany, kaliny i javor. „Druhové složení dřevin odpovídá místním podmínkám. Zároveň zde chceme vytvořit přírodní komunitní
zahradu s parkovou úpravou, proto tu kombinujeme stromy původní i mírně exotické, například již zmiňovaný jinan nebo jerlíny. Dále vybudujeme záhony s výsadbami trvalek a sad, ve kterém bude možné za pár let trhat jablka nebo třešně. Je tu i prostor pro založení zeleninových záhonů. Součástí území je také Františkovský potok, jehož koryto je částečně vyvedené na povrch a stane se součástí kompozice celé zahrady,“ prozrazuje plány Gabriela Dušková, projektantka zeleně.

Z druhé etapy prodáno 10 % bytů

Pravnučka zakladatele čtvrti Františkov Agathe Maria Széchényi ťukala na základní kámen projektu Zahrada Gallas před rokem a půl. Už teď je jasné, že by byl její předek, zakladatel čtvrti-hrabě Franz Clam-Gallas překvapený, jak rychle se místo mění. Noví obyvatelé se budou stěhovat už letos v listopadu. „Pracujeme už na dokončovacích pracích především vevnitř. Málokdy se to podaří, ale díky vstřícnosti dodavatelů i práci nás všech mohou rodiny do Vánoc skutečně bydlet ve svém. Zbývá nám posledních pár volných bytů. Dnes už prostor zútulnily také první stromy, které jsme spolu se zástupci města a nových obyvatel zasadili,“ říká Anna Ježková za Coop Development.

V projektu Zahrada Gallas je stále možné ve vybrané dny navštívit ukázkový vybavený byt. Zájemci tam také získají informace o formě a možnostech družstevního bydlení, které stále patří mezi nejvýhodnější formu vlastnictví. Budoucí družstevníci si totiž nemusí brát hypotéku a stačí jim složit pouze 20 % hotovosti. Tato forma je proto výhodná právě pro mladé lidi a rodiny s dětmi.

Výstavba družstevních bytových domů z pera prestižního anglického architektonického studia Chapman Taylor, vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Architektem, který projekt dotvořilo je studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše. Jednotlivé domy budou maximálně šestipodlažní s ustupujícím sedmým patrem s pětačtyřiceti byty. V první etapě vzniká na Františkově čtyřiadevadesát družstevních bytů. Ve druhé pak stavebníci dokončí do konce roku 2025 dalších sedmasedmdesát bytů.

Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha.

Více informací na www.zahradagallas.cz.

TZ/Hana Tietze