Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radnici stotisícového města patří zhruba 2500 parkovacích míst, z toho skoro 1500 jsou placená stání

28. 04. 2024 | 12:21

Jak už jsme informovali zprávou převzatou z webu radnice, pořídil si Liberec modernější aplikaci pro bezhotovostní platby parkovného na městských parkovištích. Město k tomu bylo částečně donuceno, dodavatel předchozí ji zřejmě nebude dál provozovat.

LBcentruDivMad
archivní foto Mad

Nová aplikace je uživatelsky přívětivější, umožňuje načtení přes QR kód, ale jinak se pro řidiče nic nemění. ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Šolc (za ANO).

"Je to další možnost, další kanál, kterým lze platit naše parkovné," řekl Šolc. Podle něj hrozí, že dodavatel původní aplikace ji vypne. "A nechtěli jsme být vystaveni riziku jenom jednoho dodavatele, tak máme i tu druhou, aby případně její funkci mohla nahradit," řekl Šolc.

Další a podstatnější změnu v možnostech hrazení parkovného radnice v Liberci teprve chystá. Zhruba 20 milionů korun má vyčleněno na nákup nových parkovacích automatů, které budou přijímat i platební karty. Nyní používané automaty jsou jen na mince. "Letos bychom skutečně chtěli nějaké první nové automaty nakoupit, ale je to velká zakázka, která má své zákonné povinnosti," dodal Šolc. Předpokládá, že zakázku na dodání zhruba 70 parkovacích automatů vypíšou ve druhé polovině letošního roku.

Bezhotovostně mohou řidiči v Liberci za parkování na městských parkovištích platit zatím jen přes mobilní aplikaci či sms zprávy. Radnici stotisícového města patří zhruba 2500 parkovacích míst, z toho skoro 1500 jsou placená stání a zbytek je v předplacených modrých zónách. V posledních letech Liberec na parkovném vybral kolem 28 milionů korun, letos, po zdražení parkovného, očekává nárůst příjmů zhruba o 20 milionů.

čtk