Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rychlost na silnici k Ještědu nedodržuje většina řidičů, pomoci by měl radar - "rozesílač" pokut

18. 01. 2022 | 14:41

Povolenou rychlost na silnici od kruhového objezdu u průmyslové zóny Jih směrem k Ještědu v Liberci nedodržují podle listopadového měření zhruba tři čtvrtiny řidičů. Radnice to chce změnit ještě letos za pomoci radaru pro úsekové měření, který bude umět odeslat záznam o překročení rychlosti do přestupkového systému. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) ČTK řekl, že půjde o pilotní projekt.

policieMotoTwPČR1
Radar, který změří a vzápětí odešle podklad pro vyřízení přestupku řidiči, šetří síly policejního sboru. Metoda je velice účinná. Kde takový hlídač je, tam se rychlost nepřekračuje. Ilustrační foto

Ve stotisícovém městě žádný takový radar dosud není. Jen několik preventivních, které na překročení rychlosti upozorňují, ale sankce řidičům nehrozí.

"Chceme v ulici Dubice ten nový systém vyzkoušet. Obrátili se na nás i starostové okolních měst, že by se do toho systému připojili," řekl primátor. Zájem spolupracovat podle něj mají Mníšek, Kryštofovo Údolí, Rynoltice nebo Jablonné v Podještědí.

Primátor předpokládá, že radar pro úsekové měření by mohl v ulici Dubice začít fungovat od léta roku. Nyní město hledá firmu, která mu dodá vybavení. Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci. Podle měření z týdne v polovině listopadu v minulém roce tudy denně projede v obou směrech zhruba 3600 aut. Povolenou padesátikilometrovou rychlost překročilo v době měření 74 procent řidičů, jeden jel dokonce rychlostí 141 kilometrů v hodině.

Obdobný problém radnice loni řešila v Hejnické ulici v Krásné Studánce. Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Tam povolenou padesátikilometrovou rychlost překračovalo dokonce přes 90 procent řidičů. Situace se zlepšila po instalování informativního radaru loni v říjnu. Podíl motoristů překračujících povolenou rychlost klesl podle údajů z radaru na zhruba deset procent. Podle Zámečníka ale i tam uvažují o jeho nahrazení radarem pro úsekové měření. "Někteří obyvatelé nám říkali, že řidiči přibrzdí jen před radarem a pak znovu rozjedou," zdůvodnil, proč uvažují i o tomto místě. Mezi další zvažovaná místa, kde by mohly být radary pro úsekové měření, patří podle primátora v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

čtk