Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sdílení kol bude v Liberci pokračovat, poskytovatel služby vzejde z výběrového řízení. Přibudou elektrokola

08. 01. 2020 | 16:31

Rada města projednala analýzu provozu systému sdílených kol za rok 2019 a na základě výstupních dat rozhodla o jejich následném užívání v Liberci. Systém sdílených kol pro statutární město Liberec loni zajišťovala, stejně jako v roce 2018, společnost Rekola.

rekolaNewDva
ilustrační foto Rekola

Zatímco v prvním roce provozu (2018) na území města operovala se 60 koly, v roce 2019 to bylo o 66 % více, tedy celkově 100 kol.

Jakkoliv zvýšení počtu kol a současně rozšíření zóny, kde je možné sdílená kola používat, zakládaly předpoklad, že musí dojít k nárůstu počtu jízd, celoroční statistika to nepotvrdila. Meziročně došlo k 43% poklesu počtu výpůjček. Stejnou hodnotu vykazuje pokles celkového počtu uživatelů (o 43%) na letošních 2700. Naopak ale o 76% vzrostl počet aktivních uživatelů, tedy lidí, kteří jeli na kole minimálně jednou za týden. Průměrně tedy klesl poměr výpůjček vůči počtu provozovaných kol na 1,2 denně (v roce 2018 byl poměr 2,7). Meziročně se ovšem výrazně prodloužila délka průměrné jízdy, a to bezmála dvojnásobně. Z 8 minut v roce 2018 na necelých 15 minut v roce 2019. Spolu s tím roste i průměrná ujetá vzdálenost. Z výše uvedeného vyplývá, že počet ujetých kilometrů na sdílených kolech se meziročně zásadně nemění, pro nemalou část uživatelů se sdílená kola stala důležitým a pravidelným dopravním prostředkem, plnohodnotným doplňkem hromadné dopravy.

Rada města rozhodla pokračovat v systému sdílených kol v našem městě. Statutární město Liberec může systém sdílených kol provozovat ve dvou základních variantách. První variantu, prostřednictvím vlastních zaměstnanců, resp. některé ze svých organizací, liberečtí radní v červenci 2019 zamítli. Druhou variantou je provozovat systém sdílení kol prostřednictvím vybraného provozovatele.

Nyní příslušný odbor zahájí poptávkové řízení u provozovatelů sdílených kol v České republice na provoz 60 mechanických a 20 elektrických kol. Ta doposud v Liberci k užití nebyla. Do poloviny února rada města dostane k projednání cenové nabídky od poskytovatelů provozu systému sdílených kol na období 1. dubna až 30. listopadu 2020.

LB/Jana Kodymová