Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeské muzeum v Liberci v úterý 4. května přivítá návštěvníky po více než třech letech

29. 04. 2021 | 19:00

Severočeské muzeum v Liberci přivítá v úterý 4. května návštěvníky, je to po více než třech letech. Muzeum bylo od 1. února 2018 zavřené kvůli kompletní rekonstrukci, a potom kvůli koronavirovým opatřením. Muzeum sice po rekonstrukci slavnostně otevřeli 28. prosince, ale jen virtuálně.

muzeumMad
Foto z virtuálního otevření Mad

Virtuální otevření libereckého Severočeského muzea si připomeňte ZDE.

Zájemci mohli do muzea nahlédnout jen on-line prostřednictvím facebooku a youtube kanálu muzea. Teď budou mít možnost vidět rekonstruované interiéry naživo. Vstupné bude zdarma, řekl dnes ČTK ředitel muzea Jiří Křížek.

"Zatím neznáme podmínky, musíme si zjistit všechny informace, zatím to máme jen z médií, nikdo to s námi nekonzultoval. Bude to hektické," dodal ředitel. Předběžně předpokládá, že vzhledem k rozloze historické budovy bude moci dovnitř až 300 návštěvníků. Vstupné zdarma je podle Křížka experimentem. "Budou mít možnost dobrovolně přispět na naše projekty, a uvidíme, jak moc nám to bude vydělávat," poznamenal. Zdarma bude podle Křížka základní vstupné, platit by měli návštěvníci nadstandardní programy nebo komentované prohlídky.

Otevření muzeí a galerií dnes schválila vláda, týká se to od pondělí 3. května jen krajů, kde to dovoluje příznivá epidemická situace. Muzea a galerie se tak otevřou v Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji a také v Praze a Středočeském, Pardubickém a právě v kraji Libereckém. Podle ministerstva kultury budou moci lidé navštěvovat muzea, galerie a památky jen tak, aby jedna osoba uvnitř měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy. Návštěvníci musí dodržovat rozestupy, budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším svého druhu. Budova, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700.000 sbírkových předmětů. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Expozice byly zastaralé, budova potřebovala zásadní modernizaci a bezbariérový přístup, dostala například i klimatizaci, moderní zabezpečení nebo osvětlení. Rekonstrukce přišla na 143 milionů korun a velkou část zaplatila Evropská unie.

Vstupní schodiště muzea nově střeží bronzové sochy lva a lvice z dílny známého českého výtvarníka Jaroslava Róny. "Počítal s nimi už původní projekt, při stavbě na ně ale tehdy nezbyly peníze," řekl Křížek. Budova se jich tak dočkala po 122 letech. Zcela nové jsou expozice muzea. "Inspirovali jsme se v Německu, představujeme sbírky v evropském kontextu," doplnil ředitel. Muzeum má podle něj i zcela novou stálou expozici Fragmenty Liberce věnovanou historii krajského města a regionu, nevyhýbá se ani temnému období nacismu. "Není to tabu, je to součást Liberce," dodal ředitel.

čtk