Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škody způsobené větrem vyčíslila liberecká zoo na tisíce korun. Jedno z hříbat koně převalského zaplatilo životem

04. 02. 2023 | 13:34

AKTUALIZOVÁNO: Škody, které v pátek způsobil silný vítr v liberecké zoologické zahradě, její ředitel David Nejedlo předběžně vyčíslil na tisíce korun. Řekl to dnes ČTK. Vítr poškodil oplocení a zábradlí, popadané části stromů se již téměř podařilo uklidit. Zoo bude dnes přesto zavřená, očekávají se další poryvy větru.

zooVítr4
Foto: Artur Irma

Řádění vichřice se stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

"My jsme nechali zavřeno hlavně z důvodu předpovědi, protože ta předpověď v pátek večer, kdy jsme to tam odklízeli, hovořila o tom, že poryvy větru mohou být ještě v noci nebo teď dopoledne," řekl Nejedlo. Dalším důvodem jsou odklízecí práce popadaných částí stromů a větví. "Jsou hlavně ve výběhu u koně převalského a pak ještě v návštěvnické části u venkovního výběhu šimpanzů," doplnil ředitel s tím, že koně převalské chovatelé přesunuli do vnitřní ubikace.

Vítr poškodil jedno zábradlí a dva ploty. Jeden o délce asi pěti až sedmi metrů. Podle zjištění ČTK na místě bude zřejmě polámané stromy prořezávat ještě specializovaná firma.

Není to poprvé, kdy podobným způsobem vítr libereckou zoologickou zahradu zasáhl. Největší škody v liberecké zoo způsobil před 13 lety orkán Kyrill. Tehdy silný vítr porazil 15 vzrostlých stromů, které poničily vybavení zahrady i některé expozice. Bouře ale kácela stromy i v letech 2019 nebo 2020.

čtk