Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí nové kompostárny bude i bazar na "harampádí", které se už doma nehodí

08. 05. 2019 | 14:02

Radnice bude pokračovat v dokončení projektové dokumentace k výstavbě kompostárny, dalšího sběrného dvora a RE-USE bazaru. Město Liberec plánuje umístit všechny tři provozy na městských pozemcích za areálem čistírny odpadních vod. V kompostárně bude zpracováván bioodpad výhradně rostlinné složky od obyvatel Liberce.

Součástí kompostárny bude i takzvaný RE-USE bazar, který bude sloužit k opětovnému využití starých výrobků. Lidé sem budou přinášet drobnější věci od knih, sportovního vybavení až po různé zařízení domácností. Věci z RE-USE dvora si pak může kdokoliv odkoupit za symbolické ceny. Velký prostor navíc nabízí možnost umístění dalšího sběrného dvora, jelikož v Liberci nyní funguje pouze jeden sběrný dvůr v Ampérově ulici, jedno sběrné místo Kovošrotu a několik menších sběrných míst.

Podle projektu má mít kompostárna dostatečnou kapacitu 2 500 tun ročně. Takové množství by postačilo na zapracování bioodpadu sváženého z celého města a pokosených travních porostů z ploch veřejné zeleně. V současnosti v Liberci není žádné vhodné zařízení na využití bioodpadu.

MML/Jana Kodymová