Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Společnost SYNER pronikla do segmentu hybridních staveb. Stala se licencovaným partnerem CREE pro Českou republiku

25. 04. 2024 | 20:43

Na tuzemském stavebním trhu doposud neexistoval segment hybridních staveb, to se ale brzy má změnit. Po oznámení nových partnerství ve Francii, Itálii a dalších zemích se k rodině platformy CREE Buildings připojila také společnost SYNER, s.r.o., aby tímto krokem urychlila skutečně udržitelnou výstavbu v České republice.
 

SYNER CREE TZ foto
Foto: kredit: ©CREE GmbH a archiv SYNER, s.r.o.

Vzhledem k blízkosti a historickým vazbám k Rakousku hledala společnost CREE v České republice silného hráče, kterého našla ve společnosti SYNER. V té se spojuje inovátorský přístup, tradiční hodnoty a udržitelná vize. Firma je navíc odborníkem na občanskou vybavenost, administrativní a obchodní komplexy či průmyslové a logistické terminály, kde se již využívá vysoký stupeň prefabrikace a industrializace, což jsou klíčová kritéria pro projekty CREE. Nyní se SYNER pokusí využít své dlouholeté zkušenosti k urychlení přechodu na udržitelnější výstavbu v zemi.

Po návštěvě centrály v roce 2023 rezonovala témata, jako například kvalita a způsob práce společnosti CREE v souladu se standardy společnosti SYNER a výstupem je potvrzení vzájemné synergie. "Máme více než třicet let bohatých zkušeností v konvenční stavebnictví, v segmentu hybridních staveb jsme však na samém začátku, ale zároveň víme, že máme výbornou výchozí pozici a chceme získat velký náskok před konkurencí," uvádí Ing. Lukáš Urban, člen představenstva SYNER Group.

Průkopníci s inovativním pohledem na věc

Z pohledu společnosti CREE se SYNER dokonale nabízel ke spolupráci nejen díky svým dobrým výsledkům, ale také díky svému inovativnímu myšlení. S partnerem jako je SYNER lze systém přizpůsobit místnímu trhu a tím napomoci dalšímu rozvoji v rámci celosvětové sítě CREE a zároveň prokázat úspěšnou implementaci v regionu.

"SYNER je na svém trhu dobře zavedeným hráčem, který se nesmířil se statusem quo, ale chce být leaderem v novém způsobu výstavby," poznamenává generální ředitel společnosti CREE Rainer Strauch. "Usilují o velkoobjemové projekty, uvažují dlouhodobě a jsou ochotni podělit se o své znalosti."
Nárůst stavební produkce v Praze (49 % mezi lety 2020 a 2023) naznačuje další možný scénář a prostor pro využití systému hybridních staveb CREE. Podle Straucha naznačuje přijetí systému CREE pro realitní projekty očekávání vyšších marží a míry návratnosti při zachování udržitelného a odpovědného jednání.

Revoluce v udržitelném českém stavebnictví

Ing. Lukáš Urban, člen představenstva SYNER Group a.s.Stejně jako jinde, i zde roste tlak trhu na zajištění udržitelnosti a efektivity při trvalé kvalitě staveb. Stavební metody CREE pro to nabízejí hotová řešení, která lze okamžitě použít. A jako společnost známá zaváděním inovativních prvků má SYNER na svém trhu ideální možnost začít je využívat.

"Chceme stavět udržitelně a za konkurenceschopné ceny," říká Lukáš Urban a dodává: "Udržitelný přístup společnosti CREE a hybridní materiálová řešení jsou zcela v souladu s naší firemní filozofií. Naším cílem je odpovědná výstavba jak vůči investorům a budoucím uživatelům budov, tak i vůči životnímu prostředí a společnosti. Proto jsme se rozhodli začlenit tento systém do našeho širšího portfolia."

Společnost SYNER vidí v systému CREE konkrétní výhody využitelné na tuzemském trhu např. ve snížení spotřeby materiálů, minimalizace produkce množství odpadu a snížení uhlíkové stopy. Skutečnost, že obě společnosti již používají prefabrikaci, umožní rychlou integraci metod CREE.

"Spolupráce se společností CREE otevírá cestu k budoucnosti moderního stavebnictví, po které se chceme vydat. Snižování uhlíkové stopy ve stavebnictví je pro nás prioritou a tento systém nám umožní stavět velké projekty jednoduše a rychle,“ uzavírá Lukáš Urban.

Budoucí vyhlídky a expanze

Společnost SYNER chce se společností CREE překročit limit výstavby objektů o výšce max. čtyřech podlaží, která jsou v současné době v Česku povolena. Po registraci jako licencovaný partner již existují konkrétní plány na implementaci ve všech fázích výstavby, říká Urban: "Jako mnohem efektivnější vidíme, když investor uvažuje o využití CREE již na samém začátku projektu, tedy ve fázi, která může představovat největší přínos. Již nyní chceme tento princip zohlednit v našem vlastním developerském projektu bytové výstavby, kde by část domů byla realizována konvenční metodou a další fáze výstavby již s využitím systému CREE."

Česká republika jako středoevropská země s historickými vazbami na východní Evropu dělá ze společnosti SYNER partnera nejen pro vstup na místní trh, ale také potenciální bránu na širší východoevropské trhy. S tím počítá i zakladatel společnosti CREE Hubert Rhomberg: "Po oznámení nových partnerství ve Francii a Itálii se společnost CREE nyní s příchodem společnosti SYNER rozšiřuje po celé Evropě do všech směrů. Proběhlo přísné výběrové řízení a vytipovali jsme je jako nejlepší společnost na trhu, která chce využívat CREE ke zlepšení udržitelnosti svých budov. Jejich nasazení a profesionalita budou klíčové při prosazování cesty CREE v udržitelném rozvoji českého trhu."
Lukáš Urban ze společnosti SYNER má podobně optimistické vyhlídky i do budoucna: „Doufám a přeji si, abychom za 5 let mohli mluvit o několika úspěšných projektech a mít postaveno minimálně 50 000 m2 systémem CREE.“

S kvalifikovaným a na stavebním trhu etablovaným partnerem, jako je společnost SYNER, lze systém modifikovat místním podmínkám, a tím napomoci dalšímu rozvoji v rámci celosvětové sítě CREE. Foto: kredit: ©CREE GmbH a archiv SYNER, s.r.o.

O SYNER

SYNER je přední tuzemská stavebně-inženýrská společnost s více jak dvaatřicetiletou historií. Patří mezi TOP 10 největších a nejvýznamnějších subjektů působících na stavebním trhu v ČR. Od svého založení se společnost vyznačuje využíváním inovativních technologií a osobního přístupu k investorům – od individuálních řešení na míru až po konstrukčně a ekologicky udržitelná celková řešení.

S akcentem na aktuální témata dnešního světa, jako jsou obnovitelné zdroje, urbanizace, mobilita a infrastruktura, SYNER realizuje různorodé projekty z kategorií administrativní a bytové komplexy, občanská vybavenost, dopravní a ekologické stavby, průmyslové a logistické areály, retail a nákupní centra a další.

Široká nabídka služeb a vysoká úroveň integrace vlastních divizí a středisek spolu s moderním vozovým a strojovým parkem zaručuje nejvyšší kvalitu. Používání metodiky BIM v kombinaci s dodržováním certifikátů a standardů přináší jistotu kvality, platných harmonogramů i nákladové efektivity.

O CREE Buildings

CREE Buildings je mezinárodní stavební kolektiv pro regenerativní řešení budov. Společnost CREE Buildings, kterou v roce 2010 založil Hubert Rhomberg, se věnuje udržitelným a zdravým budovám s využitím prefabrikovaných komponentů na bázi dřeva a vyvinula systém CREE: osvědčená, reprodukovatelná a neustále se vyvíjející řešení pro vícepodlažní dřevohybridní budovy.

Jejich celosvětová síť partnerů staví díky licencím na tento jedinečný systém chytře a udržitelně, sdílí znalosti a spolupracuje prostřednictvím platformy CREE. Od Evropy přes Asii až po Severní Ameriku společně přinášejí revoluci ve stavebnictví.

TZ/CREE GmbH a SYNER