Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stát zjišťuje, zda by Liberec koupil budovu Skloexportu téměř za 67 milionů. Rozhodnou zastupitelé

19. 01. 2022 | 16:20

Stát zjišťuje, zda by Liberec byl ochotný koupit léta nevyužívanou sedmipodlažní budovu Skloexportu ve městě téměř za 67 milionů korun. Zastupitelé města o tom budou jednat za týden ve čtvrtek. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dal radnici čas na vyjádření do konce ledna s tím, že o konečném způsobu prodeje této rozlehlé budovy poblíž vlakového nádraží dosud nerozhodl.

Někdejší sídlo Skloexportu se dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími bylo postavené na rohu ulic Žitavská a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ho získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, využití pro ni nemá a v posledních 15 letech je prázdná. Liberec se v minulých letech pokoušel budovu s podlahovou plochou 9357 metrů čtverečních získat bezúplatně, s touto žádostí ale u státu neuspěl.

Zámečník míní, že při rozhodování zastupitelů bude hrát hlavní roli zejména ekonomické hledisko. "Zda město má peníze na odkoupení, případně má nějakou vizi, jak by s touto budovou naložilo," řekl Zámečník. Konkrétní využití pro bývalé sídlo Skloexportu podle něj zatím nemají. Dříve už ale uvedl, že by tam mohli být úředníci a část prostor by město mohlo komerčně pronajímat.

Navenek sice budova vypadá relativně zachovale, potřebuje ale takřka kompletní rekonstrukci. Podle odhadů na to bude potřeba od půl miliardy do 900 milionů korun. "Což si myslím, že je naprosto nepředstavitelný zásah do městské kasy v případě, že bychom do něčeho takového chtěli jít," řekl dnes radní Petr Židek (ODS).

I podle náměstka primátora pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) radnice aktuálně peníze na tak nákladnou rekonstrukci nemá a musela by si vzít úvěr. Skeptický je ale k této variantě i proto, že město čeká také nákladná rekonstrukce plaveckého stadionu odhadovaná na více než 800 milionů korun. "To prostě udělat musíme v každém případě, tento dům kupovat nemusíme," řekl. Za možné řešení by považoval, kdyby radnice přistoupila ke koupi Skloexportu jako k developerskému projektu a vložené peníze nějakým způsobem získala zpět. O jaký projekt by mělo jít ale nekonkretizoval.

čtk