Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stomilionová oprava ZŠ Jabloňová v Liberci by měla skončit do začátku března

28. 01. 2024 | 15:17

K závěru se po roce a půl blíží více než stomilionová rekonstrukce ZŠ Jabloňová ve Starých Pavlovicích v Liberci. Zpět do své školy by se měli žáci druhého stupně vrátit po jarních prázdninách, na začátku března. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

liberec škola jabloňová
Foto - zdroj: www.firmy.cz

Kvůli modernizaci musejí žáci dojíždět od září 2022 za výukou na druhý konec Liberce, do Vesce. Náhradní prostory pro ně město sehnalo v bývalé ubytovně univerzity v Mařanově ulici. Radnice původně počítala s tím, že do své školy se vrátí letos nejpozději na začátek druhého pololetí. Stavba má ale zpoždění. "V současné době finišují stavební práce i výroba nábytku. Nábytek bude dodán do školy v průběhu února. Dále budou na přelomu měsíce února a března dodány výukové pomůcky a veškeré IT vybavení, aby bylo vše připraveno pro výuku od 4. března," uvedla Kodymová.

Po zahájení oprav vybraná stavební firma zjistila, že budova školy je v horším stavu, než radnice předpokládala, což si vyžádalo práce navíc a výrazně se to projevilo i na ceně. Původně radnice přidělila tuto zakázku stavební firmě CL-Evans za 86,246 milionu, aktuálně se cena blíží už ke 104 milionům. Dalších skoro 18 milionů korun vydá město za dodání vybavení do odborných učeben.

Oprava školy v sídlištní zástavbě s kapacitou 540 školáků začala předloni na podzim. Jejím hlavním cílem je zvýšení počtu učeben, přibude šest odborných pro výuku přírodních věd, informatiky, cizích jazyků a vaření. "Vznikly v nástavbě prvního patra a zároveň rekonstrukcí stávajících učeben v původním objektu školy," uvedla Kodymová. V sedmi vzájemně propojených pavilonech měla škola dosud 32 učeben, kdy i čtyři odborné byly využívané jako kmenové.

Kromě nové nástavby nad jedním z pavilonů školy bude mít škola také spojovací krček s výtahem, kabinety, sklady pro odborné učebny a bezbariérovým WC. "V celé budově jsou také nové elektrorozvody, nová vzduchotechnika, je zajištěna bezbariérovost objektu a jsou osazena nová úsporná svítidla," dodala Kodymová. V části školy jsou také nové podlahové krytiny, nové dveře a v některých učebnách i nábytek.

čtk