Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplárna Liberec od Nového roku zdraží zhruba o čtyři procenta, domácnosti ale ušetří díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent

06. 12. 2019 | 18:15

Teplárna Liberec zdraží od Nového roku teplo zhruba o čtyři procenta. Domácnosti napojené na centrální rozvody ale díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent ušetří. Domácnosti, které mají pětileté smlouvy, zaplatí příští rok za gigajoule zhruba 646 korun, o čtyři koruny méně než letos. Řádově tak ušetří stokoruny ročně. Liberecká domácnost spotřebuje na vytápění a ohřev vody v průměru kolem 40 až 50 gigajoulů za rok, řekl dnes ČTK předseda představenstva Martin Pěnčík.

topeniTermohlavice
Ilustrační foto

"Ceny komodit jsou více méně konstantní, rostoucí cena tepla je dána zejména inflací, ale také rostoucími náklady na mzdy, údržbu a podobně. To jsou náklady, které se každoročně zvyšují, aniž bychom to mohli nějak aktivně ovlivnit," dodal Pěnčík. Liberecká teplárna zásobuje teplem a teplou vodou 14.000 domácností, většina z nich uzavřela s dodavatelem smlouvu na pět let. Na centrální vytápění je napojena i desítka průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady nebo nákupní centra.

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ. Před zahájením topné sezony dokončila výměnu první ze tří větví parovodních rozvodů. V projektu GreenNet za 300 milionů korun nahradili dělníci devět kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovodní potrubí. Práce začaly loni v Pavlovicích a letos postupovaly k teplárně. "Hotovo ještě není, ale odběratelé jsou přepojeni na nové rozvody a dodávky tepla fungují," řekl předseda představenstva.

Dokončené ještě nejsou povrchy ulic a chodníků, obnova zeleně, stále se také pracuje na odstranění starých rozvodů. Dokončení závisí podle Pěnčíka na počasí. Práce nabraly zpoždění kvůli změnám v projektu a získání potřebných povolení. Například horkovody v úseku od Košické ulice k teplárně se ukládaly kvůli plánované cyklostezce do země, s čímž se původně nepočítalo. Na komplikace podle něj firma narážela i při výkopových pracích, třeba v Jungmannově ulici při budování přípojky pro střední školu v Truhlářské ulici nebo při ukládání potrubí v Metelkově ulici.

čtk