Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Termín hýřící dvojkami byl jako stvořený k inauguraci Miroslava Brzeziny do druhého funkčního období rektora TUL 

23. 02. 2022 | 5:00

Dvojkové datum ladilo s událostí, jež se včera odehrála na Technické univerzitě Liberec. Slavnostní uvedení do druhého funkčního období rektora Miroslava Brzeziny se uskutečnilo 22. 2. od 14.22 hodin v univerzitní aule.

rektor4
Foto z tuni.tul.cz, fotogalerie FB TUL a FB Liberecký kraj, archiv TUL

Miroslav Brzezina obhájil ve volbách na podzim roku 2021 svůj mandát a od 1. února 2022 stanul na další čtyři roky v čele Technické univerzity v Liberci. Prezident republiky jej jmenoval do funkce 26. ledna 2022.

Do druhého funkčního období vstupili spolu s ním a inaugurováni v úterý byli prorektoři Pavel Satrapa, Radek Suchánek a Miroslav Žižka. Novými posilami v řadách prorektorů jsou Kateřina Maršíková a Petr Lenfeld. Inauguraci absolvoval i 16. děkan Fakulty strojní TUL.

Ve svém inauguračním projevu akcentoval rektor Miroslav Brzezina potřebu naděje a opory, které přináší každému vědci jeho rodina a jeho nejbližší okolí. Události na Ukrajině v předvečer inaugurace ukázaly potřebu naděje a opory pro svobodu celé Evropy.

Foto: FB TUL

Prezident republiky na Hradě jmenoval jedenáct rektorů 26. ledna 2022. Mezi nimi i Miroslava Brzezinu, který další čtyři roky v čele Technické univerzity v Liberci zaměří na plánované stavební realizace v kampusu, studijní neúspěšnost v prvních ročnících i zlepšení hodnocení našich vědecko-výzkumných výsledků.

Docent RNDr. Miroslav Brzezina, CSc. (nar. 21. listopadu 1961), je absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na Technické univerzitě v Liberci pracuje od roku 1993. V letech 2008–2015 byl děkanem Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, poté jejím proděkanem. Rektorem TUL je od 1. února 2018.

Ve druhých volbách loni v říjnu měl protikandidáta Josefa Šedlbauera, který v rozhodujícím kole voleb získal osm hlasů akademických senátorů, pro docenta Brzezinu hlasovalo 11 z 21 členů Akademického senátu TUL, a svůj post tak obhájil.

Foto: FB Liberecký kraj

„Ve svém druhém volebním období se chci soustředit mimo jiné na dokončení plánovaných rekonstrukčních a stavebních prací v areálu kampusu a studijní neúspěšnost v prvních ročnících. Chci také pokračovat v digitalizaci veškeré agendy,“ říká rektor Brzezina. Jak uvedl už při druhé kandidatuře, jako rektor chce být především dobrým partnerem pro zaměstnance a vést je i studenty ke kritickému myšlení a dodržování etických zásad.

„Za tři roky budeme znovu ohodnoceni za výsledky své vědy a výzkumu podle Metodiky 17+, a je proto potřeba intenzivně pracovat, abychom si v této oblasti udrželi úroveň nebo ji ještě zlepšili,“  dodává rektor k otázce vědy a výzkumu a jejího financování.

Další informace a velká fotogalerie na stránkách TUL.

TUL/Radek Pirkl