Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V centru Liberce rozkvetly trvalky, o zelené plochy město pečuje mozaikovým způsobem a stromů v Moskevské ulici se hned tak nedočkáme

28. 06. 2022 | 5:00

Přes letní měsíce se většina obyvatel měst vypravuje k vodě nebo do přírody. Ti, kteří zůstávají ve městech, si mohou alespoň částečně kompenzovat nedostatek stínu pohledy do zeleně a na rozkvetlé záhony v centrech obcí. Výjimkou není ani Liberec, kde vedení Liberce nechalo vysázet několik trvalkových záhonů. Navíc se místní zaměstnanci starají o veřejnou zeleň, a to docela netradičním způsobem.
 

zelen10
Trvalkové záhony najdeme i na frekventovaných dopravních uzlech, nejen v klidných lokalitách. Foto: www.liberec.cz

Každoročně se přes léto některé záhony v Liberci promění v rozkvetlá místa. Zásluhu na tom má odbor ekologie na libereckém magistrátu, který už sedmým rokem nechává vysazovat v centru města trvalky.

Liberečané nové letní záhonky mohou najít především na ostrůvkách v centru, kde místo původního travního porostu zkrášlují okolí kvetoucí rostliny. Vybírají se především takové druhy, které vyžadují minimum údržby a přes letní parné dny vydrží stále rozkvetlé. Letos se navíc podařilo vysadit zbrusu nový záhon místo dlažby v okolí komunikace Jablonecká.

Foto: SML

Trvalkový záhon vyrostl také nad Liebiegovou vilou, kde nechala Kancelář architekta zúžit chodník, aby uvolnil prostor pro pás s travinami a květinami. Na jaře se podařilo osadit i záhon na rohu ulice Jánská, kde do té doby rostly okrasné česneky. Mezi nově vysázenými rostlinami dominuje šalvěj, stračky, liliochvostce či kakosty. Kvést také začaly na některých místech růže.

Ke každoročním letním aktivitám patří i letní sečení zeleně na sídlištích nebo veřejných místech. Liberec se posledních pár let drží stejného postupu a při sekání větších travních porostů postupuje neortodoxně. Místa jsou zkracována takzvaným mozaikovým způsobem. To znamená, že se nechávají ostrůvky nebo pásy neposečených míst. Právě v místech, kde zeleň zůstává neposečená, se dobře daří místnímu hmyzu a vede také k lepšímu zadržování vody.

Foto: SML

Takto posečený prostor vede k lepšímu ochlazování místa a navíc vypadá i esteticky zajímavě. Teplotní rozdíly mezi posečeným a nezkráceným travním porostem mohou být až sedm stupňů Celsia. Navíc vyšší tráva zabraňuje zvyšování prašnosti ve městě. Tvar mozaikové seče se liší od místa a také momentálních možností. Někdy má vzor mozaiky, jindy šachovnice nebo pruhů.

Vedení krajského města navíc chtělo pro letošní léto připravit další novinku a vysadit několik už vzrostlých stromů v centru, konkrétně v Moskevské ulici. Nápad se zatím ale podařilo realizovat, a to díky chybě holandského dodavatele, který do severočeského města doručil stromy zcela uschlé. Šest muchovníků do Liberce z Holandska dorazilo ve zuboženém stavu a jejich sadba by neměla proto význam.

Foto: SML

Vedení Liberce z logických důvodů odmítlo znehodnocené stromky převzít. Místní se tak zatím nedočkají nových stromů v dolní části Moskevské ulice, kde by kolemjdoucím poskytovaly stín a chládek. Nejbližší možný termín, kdy by se mohly stromky objevit, je podzim letošního roku, pokud se do té doby podaří městu vypsat novou veřejnou zakázku. Podobný pokus s vysazením stromů v Moskevské skončil v minulosti také krachem. Sice se podařilo do ulice umístit lípy srdčité, ty ale kvůli nedostatečné péči po pár měsících uhynuly.

Foto: SML

V Liberci vždy platilo, že kdo chce najít v centru kousek zeleně a klidu, měl by vyrazit především do okolí Severočeského muzea a především do místního parku, kde kromě rozkvetlých záhonů už desetiletí rostou vzrostlé stromy z celého světa. K nezaplacení je také procházka po přilehlé ulici 5. května, která je lemovaná stromořadím. Navíc má Liberec tu výhodu, že ať se rozjedete jakýmkoliv směrem z města pryč, za pár minut jste v lese nebo v kopcovité krajině, kde je stínu, chládku a kvetoucí zeleně dostatek. 

lux, foto www.liberec.cz