Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci bude výstava poštovních známek v hodnotě několika stovek milionů. Nebude chybět Červený Mauritius

14. 09. 2022 | 16:47

V Liberci bude za měsíc výstava poštovních známek v hodnotě několika stovek milionů korun. Bude zaměřená na polární známky a také zajímavé polární exponáty. Vystaven bude například i Červený Mauritius, kterých na světě existuje pouze 14 dochovaných kusů. Uvedl to dnes v tiskové zprávě za organizátory Tomáš Hejda.

Evropská výstava poštovních známek a Polar salon Liberec 2022 bude zdarma přístupná od 13. do 16. října ve výstavních prostorách Wellness hotelu Babylon. Budou tam vystavené exponáty z celé Evropy, USA, Austrálie a dalších částí světa. Budou mezi nimi i dochované artefakty z prvních polárních výprav včetně prvního dopisu z antarktické oblasti, kde byl vědecký průzkum ještě součástí expedic lovců tuleňů.

"Výstava mapuje i první výzkumné výpravy z počátků 19. století, například takzvanou Rossovu antarktickou expedici, z níž se dochoval jeden z prvních známých dopisů z průzkumné expedice v Antarktidě. K vidění budou také vzácné doklady z belgické antarktické expedice a jejího prvního plánovaného přezimování v Antarktidě, ale i kompletní materiály dokumentující první francouzské, německé, britské, švédské a skotské antarktické expedice z počátku 20. století," uvedl Hejda.

Výstava neopomine ani dva soupeře v dobytí jižního pólu - Amundsena a Scotta, kdy zpět se vrátila jen Amundsenova výprava. "Na výstavě bude k vidění jeden z pouhých tří dochovaných kusů oficiálních expedičních obálek a jediný dochovaný dopis zaslaný Amundsenem z Antarktidy. A také dopis poslaný a orazítkovaný kapitánem Robertem Falconem Scottem z 9. února 1911. Jeden z prvních datumů poslaných z Antarktidy, se speciálním přetiskem poštovní známky pro Scottovu expediční poštu," dodal Hejda.

čtk