Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci chybějí roušky i pro bezdomovce. Pokud se nějaké svépomocí ušité seženou, není je kde vydezinfikovat

19. 03. 2020 | 18:03

V Liberci se sice daří rozdávat roušky mezi lidi bez domova, i pro ně jich je ale nedostatek. Chybí hlavně pro výměnu, roušky pak neplní svoji funkci. ČTK to dnes řekl vedoucí denního centra Naděje Pavel Matějka. "Abychom je vyprali, vydezinfikovali. Říkali jsme si, že bychom je chtěli klientům aspoň jednou za den vyměnit," dodal Matějka.

bezdomovciwwwprahaeu
ilustrační foto: www.praha.eu

Rouškami podle něj zatím vybavili asi 20 až 30 bezdomovců, sehnat pro další ale není jednoduché. "Máme roušky díky dobrovolníkům, kteří nám je postupně ušili. Potřebovali bychom jich ale více," dodal.

Dostatek nemá zatím ani noclehárna pro muže a ženy bez domova, která je na okraji Liberce v Kateřinkách. "Postupně se zásobujeme. Něco si šijeme sami, použili jsme i povlečení. Něco dostáváme, třeba z jablonecké pobočky Naděje, nabídky máme ze sboru jednoty Českobratrské," uvedl vedoucí střediska Kateřinky Jiří Beneš. Kapacita noclehárny 32 míst je podle něj nyní plná, navíc je v objektu i ubytovna pro jednotlivce i rodiny. "Máme vyhlášenou takovou karanténu v tom, že většina lidí zůstává v domě. Chodí se jen na nutné nákupy nebo za prací," dodal Beneš.

Matějka se obává, že kvůli omezování výroby v autoprůmyslu se situace může ještě zhoršit. "Spousta našich klientů, kteří k nám v minulosti chodili, tak jak se zlepšila ekonomická situace, začali pracovat jako agenturní pracovníci. Takže jsem v očekávání, co se bude dít, zda se nám nezačnou přibývat klienti," dodal. Podle něj i v denním centru přijali opatření, aby snížili riziko přenosu nákazy koronavirem. "Zkrátili jsme provoz a přidali sanitární pauzy, kdy se na hodinu zavře a prostory vyvětrají a vydezinfikují," řekl. Omezili podle něj i sociální práci s klienty, neboť úřady omezily činnost. "Řešíme teď jen základní potřeby, hygienu, jídlo, zajištění sociálních dávek," dodal.

čtk