Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci má po pěti měsících pokračovat soud s lékařem Bartákem, znalci už posoudili jeho duševní stav

29. 07. 2019 | 5:25

V Liberci má dnes po pěti měsících pokračovat soud s lékařem Jaroslavem Bartákem, který je obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání. Prodleva vznikla kvůli čekání na dopracování posudku duševního stavu obžalovaného.

Bartaksoud1newDetail
Archivní foto Artur Irma

Bartákovi, který si nyní odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek, hrozí za plánování tří vražd a vydírání 15 až 20 let vězení, vinu ale odmítá. Tvrdí, že o plánech na vraždy mluvil v běžných vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Podle spisu Barták plánoval trestnou činnost na podzim 2013 při odpykávání trestu ve věznici v Liberci. Vraždy tří lidí podle obžaloby osnoval ze msty za předchozí odsouzení. Vydíráním k tomu chtěl získat přes 80 milionů korun, které měl v úmyslu použít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku, uvádí státní zastupitelství. Zjistit to podle žalobce měl jeho tehdejší spoluvězeň Miloš Levko, který ale vše oznámil a svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami. Důvěryhodnost svědka obhajoba zpochybňuje.

čtk