Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci na happening přišlo téměř 1000 lidí, vytvořili řetěz jako vzkaz pro demokratické strany

17. 11. 2019 | 21:52

V Liberci dnes přišlo bezmála 1000 lidí na podvečerní happening k připomenutí sametové revoluce roku 1989 i aktuální politické situaci. Na náměstí u radnice vytvořili lidský řetěz. Podle organizátorů šlo o symboliku toho, aby se demokratické strany nebály a spojily se.

LBradTrikolora
Foto: FB Liberec.cz

Akci pořádal spolek Milion chvilek, který požaduje odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud úplně nepřeruší vazby se svými firmami a médii a neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO).

"Dnes to nebyla demonstrace, ale bohužel ani čistá oslava státního svátku 17. listopadu. Byl to happening, abychom si připomněli, kdo nás teď vede a kdo nás vedl tenkrát. Ti lidé, kteří nás vedou teď, tak tenkrát byli na druhé straně barikády než my všichni," uvedl za pořadatele Daniel Zah. I proto v čele průvodu jako připomínka brutálního zásahu policie vůči studentům v Praze 17. listopadu 1989 šly postavy, které byly tehdy spojené s vládnoucím režim.

Průvod prošel části horního centra od kostela sv. Antonína Velikého přes Frýdlantskou ulici k náměstí u radnice, kde se dnes konaly v Liberci oficiální oslavy 17. listopadu. Účastníci happeningu tam pokládali svíce a květiny k novému památníku, který představuje speciální schod z liberecké žuly s Havlovým citátem na vstupním schodišti do radnice. Zároveň na velkoplošné obrazovce sledovali přenášený komponovaný pořad s písněmi a autentickými dokumenty, který se konal v Šaldově divadle. Pořad nesl název 17 zastavení listopadu a jeho součástí byl i křest knihy Liberec 89, sametová revoluce.

čtk