Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci na náměstí si lidé mohou vyzkoušet broušení, foukání a tvarování skla. Píšťaly chtějí testovat i dospělí

31. 08. 2023 | 7:30

Broušení, foukání a tvarování skla si mohou lidé při festivalu Crystal Valley Week vyzkoušet na náměstí před libereckou radnicí. Sklářské dílny vedou dobrovolníci, ale také odborníci ve svých oborech, a přestože je v Liberci od pondělí nevlídno a deštivo, o dílny je velký zájem. K překvapení organizátorů si práci se sklem a foukacími píšťalami zkoušejí nejen děti, ale také dospělí. Za pořadatele to ČTK řekla Lucie Fürstová.

Crystal3108a
Foto z FB profilu Visit Crystal Valley

Na 80 let starých sklářských brusech pracuje s dětmi Aleš Zvěřina, brusič a umělecký designér z Nového Boru. Do malých sklíček vybrušuje s dětmi obrázky. Velikost používaného kotouče určuje, jak hluboká a široká bude rýha ve skle. "Snažíme se tady ukázat broušení nejen moderní, ale i klasické, které je samozřejmě také důležité, protože nás živí. Ale moderní design je takové to gró, které já ctím a snažím se ho prezentovat, jak mám čas," řekl sklářský výtvarník.

Zatímco vybroušená sklíčka si jejich malí tvůrci mohou odnést domů, v případě foukání a tvarování skla to možné není. Sklářka Lada Dekastello sklovinu taví v peci, ve které je zhruba 1200 stupňů Celsia. Správně roztavenou sklovinu pak děti pomocí různého sklářského náčiní tvarují například do tvaru růže nebo si sklo můžou zkusit vyfouknout pomocí sklářské píšťaly. "V téhle peci je omezené množství skloviny, takže vše přetavuji a zároveň tady nemáme ani chladicí pec, takže není možné dát dětem ty výrobky domů," řekla sklářka.

V informačním stánku Křišťálového údolí si děti můžou navlékat náramky ze skleněných korálků, ale také se podílet na tvorbě mozaiky draka společně s ostatními návštěvníky. "Draka máme jako vizuál celého festivalu. Ten drak si vlastním ohněm taví svůj ocas. Je to o nekonečnosti skla, které se znovu a znovu používá. V podstatě je to i logo festivalu. Sklo je naše historie, současnost i budoucnost, a tak bychom chtěli, aby to v Libereckém kraji bylo i nadále," řekla Fürstová.

Se skleněnými střepy pracují návštěvníci v palačinkárně Pala-Waff, kde autorská dvojice Dagmar Pánková a Leoš Smejkal učí techniku Tiffany. "Je to zjednodušená technika vitráží, vitrážových oken, která se vyrábí stovky let," řekla Pálková. Dvojice pro návštěvníky připravila barevné střepy skla, ze kterých si mohou poskládat lodičku, ptáčka nebo rybičku. Střepy musí nejprve odmastit, hrany oblepit měděnou lepicí páskou a tu potřít letovací vodou. Na závěr všechny střepy spojí pomocí pájky a cínu.

Druhý ročník festivalu skla Crystal Valley Week představuje až do soboty v Liberci práci sklářů a šperkařů z Křišťálového údolí (Crystal Valley). Kromě sklářského trhu a živých ukázek výroby skla v ulicích nabízí například sedm výstav, módní show návrhářky Liběny Rochové nebo svezení křišťálovou tramvají.

čtk