Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké nemocnici je šest pacientů s COVID-19, jednoho pustili. Koronavirus v kraji pokořil stovku, už je 102 případů

31. 03. 2020 | 20:00

AKTUALIZOVÁNO: V Krajské nemocnici Liberec je šest pacientů s COVID-19. Jeden leží na ARO a pět na infekčním oddělení. Nemocnice dnes jednoho pacienta propustila do domácího ošetření, naopak ale přijala další dva nemocné. ČTK to dnes řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. V Libereckém kraji se dnes onemocnění COVID-19 potvrdilo u dalších 12 lidí. Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZCR) je v kraji 102 potvrzených případů.

V celé ČR bylo k 19:00 podle ministerstva zdravotnictví 3237 potvrzených případů nákazy. V souvislosti s tímto onemocněním v ČR zemřelo 31 lidí, a 45 se jich uzdravilo.

Celkově zatím hygienici v Libereckém kraji testovali 1328 lidí, karanténu nařídili u 40. Další stovky lidí jsou v karanténě nařízené praktickými lékaři. Nejvíce nemocných v kraji je na Liberecku, zhruba polovina všech případů. V Libereckém kraji pracují tři odběrová místa pro pacienty s podezřením na koronavirus v nemocnicích v Liberci, České Lípě a Jilemnici. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) by další mělo začít fungovat v Jablonci nad Nisou. Odběry zajišťují také dva mobilní týmy.

Ke spuštění se připravuje také druhá laboratoř k provádění testů, zatím je jen v nemocnici v Liberci. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes uvedl, že laboratoř v liberecké nemocnici je na hranici své kapacity. Za den zpracuje až 260 vzorků. "Právě proto se připravuje laboratoř v českolipské nemocnici s poliklinikou. Od začátku příštího týdne by tam měla být také nějaká kapacita na provádění testů," řekl. Cílem je počet testů navýšit. "Ne k zajištění plošného testování obyvatel, ale k zajištění testování těch, kteří to potřebují, to znamená kontaktů (nemocných)," dodal Půta.

Onemocnění se objevilo v minulých dnech ve dvou domovech pro seniory v Českém Dubu a v Liberci - Františkově. V Českém Dubu se nakazil údržbář, u nikoho z klientů se nákaza nepotvrdila. V Liberci vyšly testy pozitivně u jedné z pečovatelek a dvou klientů, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici v Liberci na infekčním oddělení. Domovy důchodců v kraji se i kvůli těmto případům dezinfikují víc než před tím.

Podle hejtmana vyčlenili na několika místech asi 55 míst pro příjem nemocných klientů z domovů důchodců, kde nemají možnost pro ně vyčlenit zvláštní prostory. Nový systém by měl začít fungovat od pátku. Kde se tato místa nacházejí, hejtman zveřejnit nechce. "Pro okolí nehrozí žádná nebezpečí, ale když člověk občas čte některé názory na sociálních sítích a všude možně jinde, tak myslím, že z pohledu zachování klidu v lokalitě a také klidu pro ošetřující personál a pro seniory a další klienty tam umístěné je to toto řešení v tuto chvíli nejrozumnější," dodal Půta.

čtk