Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké zoo bude do konce roku kvůli nezbytné rekonstrukci uzavřený pavilon tropů

25. 10. 2022 | 19:17

Návštěvníci liberecké zoo se nedostanou od středy až do odvolání do pavilonu tropů. Více než 20 let starý objekt čeká několikaměsíční rekonstrukce. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. "Když to půjde podle plánu, tak do konce roku by to mělo být hotové," řekla Tesařová.

krajta zelena 2
Krajta zelená. Dole ve fotogalerii další obyvatelé uzavřeného pavilonu tropů. Foto z www.zooliberec.cz

Pokud to postup prací dovolí, chtěli by podle ní otevřít pavilon aspoň na víkendy ještě před dokončením oprav. "Kdy to bude a jestli to vůbec půjde, ale neumíme v tuto chvíli odhadnout, ani slíbit," dodala.

Za částečnou opravu pavilonu tropů zaplatí zoo kolem 1,5 milionu korun. "Budeme částečně rekonstruovat střechu, do které přibudou nové světlíky. Až to bude, tak se začne s údržbou nosné konstrukce, která se zbrousí, natře a celá opraví. A pak to celé zasíťujeme, aby volně žijící ptáci v pavilonu už nemohli na tu konstrukci sedat a znečišťovat jí. V pavilonu také přibude nová vzduchotechnika, která má zajistit lepší cirkulaci vzduchu," popsala Tesařová rozsah oprav.

Obnovu nyní podstupují i další části liberecké zoo. Od začátku září je kvůli tomu uzavřený pavilon opic. Podle původních plánů se jeho modernizace za dva miliony korun měla už blížit ke konci, má ale asi třítýdenní skluz kvůli problémům s dodávkami zámečnických prvků. "Minimálně do konce listopadu bude pavilon zavřený, ne-li déle," uvedla mluvčí zoo.

Řemeslníci pracují od začátku září také na výstavbě nové expozice a chovatelského zázemí pro novozélandské papoušky nestory kea. Do jara příštího roku na ní přemění nevyužívanou budovu bývalých letních toalet, což bude stát téměř sedm milionů korun.

Do několika týdnů by chtěla zoo vypsat zakázku i na rekonstrukci návštěvnické části v pavilonu žiraf s odhadovanými náklady sedm milionů korun. "Přibude tam nové obrovské akvárium, nová terária, takže by tam mohlo najít domov 20 nových druhů. A přibudou tam i rypoši. Celý interiér by měl připomínat východní Afriku a jezero Tanganika," dodala Tesařová.

Liberecká zoo je nejstarší v zemi, vznikla v roce 1904. Dnes chová na ploše zhruba 14 hektarů téměř tisícovku zvířat ze 170 druhů. Ročně jí projde až 400.000 lidí, předchozí dvě sezony ale byly slabší, což bylo dáno restrikcemi kvůli epidemii koronaviru. Letošní sezona se zatím podle Tesařová vyvíjí dobře, přišlo dosud zhruba 318.000 návštěvníků. "Ve srovnání s rokem 2019, kdy jsme měli poslední celý rok otevřeno, tak je to asi o 14.000 až 15.000 méně," dodala Tesařová. Návštěvnost v roce 2019 byla třetí nejvyšší v historii zoo, za celý rok přišlo 402.193 lidí.

čtk