Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Malé výstavní síni v Liberci je jedna ze tří výstav k loutkářskému festivalu Mateřinka

02. 06. 2023 | 18:15

V Malé výstavní síni v Liberci je ode dneška jedna ze tří výstav k mezinárodnímu loutkářskému festivalu Mateřinka, který se bude konat v tomto městě od 13. do 17. června. Další výstava je v Naivním divadle, třetí začne v příštím týdnu v Severočeském muzeu. ČTK o tom za organizátory festivalu z Naivního divadla v Liberci informovala Jana Pittnerová.

vystava Ptacek1
Foto: Artur Irma

V Malé výstavní síni je výstava nazvaná Pípa v digi a je vytvořená z fotografií Josefa Ptáčka, jemuž mezi divadelníky neřekne nikdo jinak než Pípa. "Ten byl více než dvě desetiletí výhradním fotografem inscenací Naivního divadla i dění kolem festivalu Mateřinka. Výstava představuje fotografie, jimiž pro Naivní divadlo zachytil jeho činnost v letech 2003 až 2019, tedy v období, kdy již přešel k digitálnímu způsobu fotografování," uvedla Pittnerová.

Zahájená už je také výstava ve foyeru Naivního divadla. Tam jsou především ilustrace Matěje Formana k výběru básní pro děti od Františka Hrubína.

Foto: Artur IrmaNejvětší výstavou k Mateřince bude ta, která se ještě připravuje. V muzeu začne příští týden ve středu a představovat bude tvorbu Roberta Smolíka. "Patří mezi nejoceňovanější scénografy v oblasti českého loutkového divadla. Na výstavě budou k vidění loutky, které vznikly pro inscenace Naivního divadla v letech 2004 až 2022 jako například Zrzavý Orm, Pohádka o srdci z kamene, O beránkovi, který spadl z nebe," uvedl kurátor výstavy Luděk Lukuvka.

Festival Mateřinka bude v Liberci po dvou letech. Jde o festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v republice i okolních zemích zaměřuje výhradně na tvorbu pro děti předškolního věku. Na letošním 27. ročníku vystoupí 19 profesionálních loutkových souborů a sólistů z České republiky, Belgie, Dánska, Německa a Slovenska.

čtk