Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V muzeu mají výstavu o historii trampingu v Jizerských horách. Součástí jsou oděvy, vlajky i tábořiště

16. 10. 2024 | 5:00

Trampské tábořiště, oděvy, kroniky, osadní vlajky, totem či kánoe jsou nyní v malém výstavním sále Severočeského muzea v Liberci. Jsou součástí výstavy k historii trampingu v Jizerských horách. První osada v nich vznikla před 90 lety. Bylo to o něco později než jinde na území Česka. ČTK to dnes řekla kurátorka výstavy Jana Rous Stěhulková.

muzeum tramping 4
Výstava k historii trampingu v Jizerských horách, foto: Artur Irma

"V oblasti Jizerských hor byl vznik a vývoj trampingu poněkud odlišný. V období takzvané první republiky, kde byl v českém vnitrozemí již v plném proudu, na Liberecku začala idea trampingu teprve pronikat mezi mládež. Nejprve prostřednictvím zálesáckých písniček v hostinci U Votočků v Horním Růžodole," uvedla Rous Stěhůlková.

Přelomem pro trampský život v Jizerských horách byl podle ní rok 1934, kdy v oblasti dnešní josefodolské přehrady vznikla první trampská osada Severní Ryves. "A hned o rok později vznikly Spojené trampské osady Rykatado," řekla. Tento název vznikl z počátečních písmen čtyř jizerskohorských osad - Ryves, Kamarádi, Tabu a Dobromil, a známý je i díky písničce Rikatado od Boba Hurikána, kterou trampové zpívali při vztyčování osadní vlajky. Na výstavě mohou návštěvníci nejen slyšet tuto známou píseň, ale i vidět vlajku Rykatado.

Výstava k historii trampingu v Jizerských horách, foto: Artur IrmaPodle kurátorky ale podobně vzácných artefaktů mají více. "Podařilo se nám sehnat pro výstavu mnoho zajímavých exponátů, i jedinečných. Většina z nich je vystavena úplně prvně," řekla. Mezi ně patří dřevěný totem s podobiznou boha Odina střežící v minulosti osadu Island na Olivetské hoře nebo kánoe používaná jizerskohorskými trampy, kteří měli základnu u řeky Kamenice.

V muzejním sále je i replika jizerskohorského trampského tábořiště s potlachem a bivakem. "Tábořiště je takový interaktivní prvek, kam si lidé můžou sednout, zahrát si na kytaru, prohlédnout si staré zpěvníky," uvedla kurátorka.

Zvukovým doprovodem k výstavě jsou tří trampské písně vzniklé v Jizerských horách. "Kromě Rikatado to je píseň Island od Wabiho Ryvoly a Trail to Island od Mikiho Ryvoly," dodala Rous Stěhulková. S Jizerskými horami je spojený i trampský festival Jizerská nota, který se od roku 1981 každoročně koná v Hejnicích.

Výstava k historii trampingu v Jizerských horách, foto: Artur IrmaVýstava nazvaná Svoboda, romantika, kamarádství ... 90 let trampingu v Jizerských horách slavnostně začne ve středu od 18:00 a potrvá do 2. února příštího roku. Návštěvníky provede nejen obdobím rozkvětu trampingu, ale i krizovými okamžiky, jako byly perzekuce nacistickým a komunistickým režimem.

Na území Jizerských horách za předchozích 90 let vzniklo přes 200 trampských osad, jmenný seznam všech je na výstavě. Většina z nich už ale podle kurátorky neexistuje, je jich jen několik. "Mladá generace dnes nemá zájem o tramping v tom původním slova smyslu," dodala. Muzeum věnuje trampingu i podzimní číslo svého Čtvrtletníku a na výstavě bude možné zakoupit také knihu, kterou k 90. výročí trampingu v Jizerských horách napsal Pavel Déčko Vinklát.

čtk