Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve skiareálu na Ještědu o mrazivém víkendu zasněžovali, i když nová děla ještě nedorazila

21. 11. 2022 | 12:40

Mrazivý víkend využil k zasněžování i skiareál na Ještědu v Liberci. Technický sníh tam pro páteřní sjezdovku Nová Skalka vyráběla stará sněžná děla, neboť nová ještě nedorazila. Z Itálie by měla přijít ve středu, řekl dnes ČTK ředitel areálu Jakub Hanuš. Sezonu by chtěli na Ještědu zahájit 10. prosince.

skiještědZasněžování
Foto z FB Ještěd - hory za rohem

"Nejsme v tom sami, bojují s tím i další areály. Nestíhají (výrobci) vyrábět, chyběly jim nějaké díly obdobně jako v automotive," dodal.

Hanuš míní, že pokud by měli o uplynulém víkendu k dispozici také pět nových sněžných děl, mohli mít pro páteřní sjezdovku areálu už nyní dostatek sněhu. I tak je ale spokojený, neboť sněžná děla byla na Ještědu v provozu od pátečního večera do dnešního rána. "Vyráběli jsme sníh pro střední a spodní úsek Nové Skalky. Díky super teplotám byla produkce velmi kvalitní. Výrazně nám to pomohlo," uvedl Hanuš. Sjezdovka Nová Skalka je dlouhá 1,5 kilometru

Hanuš na základě předpovědí meteorologů předpokládá, že dalších minimálně čtyři až pět dnů nebude možné na Ještědu zasněžovat. "Na oblevu to ale zatím nevypadá," dodal.

Skiareál Ještěd začal stejně jako loni i letos vyrábět umělý sníh už začátkem října, a to díky technologii nezávislé na venkovní teplotě. Sníh si vyrábí do zásoby a ukládá do deponií. V nynější době energetické krize to ale někteří lidé v komentářích na facebooku skiareálu označili za výsměch a ignoranci. Ředitel střediska Jakub Hanuš tehdy uvedl, že provozovatel areálu platí za energie spotové ceny a zasněžování je placené ze zdrojů střediska, nikoliv ze státních dotací.

Ještěd nebyl jediný skiareál v Libereckém kraji, kde mrazivý víkend využili provozovatelé zimních středisek k výrobě technického sněhu. Sněžná děla spustili také v krkonošských areálech v Rokytnici nad Jizerou, Pasekách nad Jizerou či Benecku nebo v Jizerských horách na Severáku v Hraběticích. "Původně jsme mysleli, že nebudeme zasněžovat, protože většinou to počasí bylo tak, že se něco řeklo a pak to bylo jinak. Na Severáku jsme tak začali s mírným zpožděním, ale výsledek je dobrý. Jsme spokojení, necháváme to na hromadách a budeme čekat, co bude dál," řekl za areál Pavel Bažant. Předpokládá, že už 3. prosince by mohli část areálu otevřít pro šestitýdenní lyžařský kurz, což je šestivíkendový cyklus lekcí pro malé děti.

čtk